Zbystrite pozornosť, podvečer odštartujú búrky. Na niektorých územiach ich môžu sprevádzať aj krúpy a nárazový vietor

8.6.2024 16:29

Na väčšine územia Slovenska hrozia v priebehu sobotného popoludnia a večera búrky. V západnej polovici územia môžu byť sprevádzané veľmi silným lejakom, krúpami a nárazovým vetrom.

Búrky na Slovensku neutíchnu. Daždivé budú aj nasledujúce dni, platia výstrahy
Foto: TASR/František Iván

Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydali do 16.30 h pre okresy Gelnica a Košice-okolie, očakávajú tam búrky, pri ktorých môže spadnúť 20 - 30 mm zrážok v priebehu 30 minút, môžu byť takisto sprevádzané nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 až 85 km/h, rovnako sa môžu vyskytnúť aj krúpy.

Výstrahy pre celé západné a stredné Slovensko

Od 19.00 h vydali meteorológovia výstrahu pred búrkami pre celé západné a stredné Slovensko. V Nitrianskom, Trenčianskom a aj v niektorých okresoch Banskobystrického, Žilinského a Trnavského kraja bude platiť zvýšená výstraha druhého stupňa. "Búrky v tomto prípade môžu by spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 - 50 mm v priebehu 30 minút, nárazmi vetra, ktoré môžu dosiahnuť 70 - 110 km/h, a s krúpami," informoval SHMÚ.

V časti Žilinského a Banskobystrického kraja a takisto v Bratislavskom a vo väčšej časti Trnavského kraja platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. V oboch prípadoch platí hrozba pred tvorbou búrok do nedeľňajšieho (9. 6.) rána.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok