Izrael oslobodil štyroch rukojemníkov z Gazy. Hamas tvrdí, že pri akcii zomrelo 200 Palestínčanov

8.6.2024 13:07 , Aktualizované: 8.6.2024 22:45

Izraelská armáda oslobodila štyroch živých rukojemníkov z centrálnej časti Pásma Gazy. Informujú o tom v sobotu tlačové agentúry. Troch mužov a jednu ženu vlani 7. októbra uniesli z hudobného festivalu teroristi.

Rukojemníci boli podľa oznámenia armády zachránení v sobotu ráno pri ťažkej špeciálnej operácii. Zachránení sú vo veku od 21 do 40 rokov a boli prevezení na pozorovanie do nemocnice.

Zachránení boli po akcii dopravení vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice, kde lekári konštatovali ich dobrý zdravotný stav. Potom sa oslobodenie rukojemníkov stretli s príbuznými. Celkový počet oslobodených pri záchranných operáciách v Gaze sa tak teraz zvýšil na sedem.

Predstaviteľ Hamasu agentúre Reuters povedal, že oslobodenie štyroch rukojemníkov po ôsmich mesiacoch ich zadržiavania je pre Izrael "známkou zlyhania, nie úspechu".

Viac ako 200 mŕtvych?

Podľa Hamasu si vojenská operácia v utečeneckom tábore Nusajrát a priľahlej oblasti vyžiadala viac ako 200 mŕtvych medzi Palestínčanmi a o život podľa neho prišlo aj niekoľko ďalších rukojemníkov. Zhruba 400 ďalších bolo zranených, o oslobodení rukojemníkov sa pritom v správe nezmienil. Izrael pripúšťa zhruba 100 mŕtvych s tým, že nie je zrejmé, koľko z nich tvoria civilisti.

Pri akcii zomrel tiež jeden člen izraelského komanda. Podľa agentúry Reuters ide za osem mesiacov vojny o jeden z najkrvavejších izraelských útokov na tomto izolovanom a husto zaľudnenom palestínskom území. Šéf palestínskej samosprávy požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.

Chcú zachrániť aj zvyšných rukojemníkov

Ozbrojenci vtedy v Izraeli zabili približne 1200 ľudí a ďalších 240 zajali ako rukojemníkov. IDF vo vyhlásení prisľúbila, že bude naďalej vyvíjať maximálne úsilie, aby dostala aj zvyšných rukojemníkov domov.

V reakcii na útok zo 7. októbra spustil Izrael odvetnú ofenzívu v Pásme Gazy. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze zahynulo počas izraelskej ofenzívy už viac ako 36-tisíc Palestínčanov, väčšinou civilistov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok