Budú prví, ktorí budú trpieť. Ruskí hackeri napadli holandské weby politických strán počas eurovolieb

7.6.2024 12:19

Viacero holandských strán počas štvrtkových volieb do Európskeho parlamentu oznámilo, že sa stali obeťami kybernetických útokov. K zodpovednosti sa prihlásila ruskojazyčná skupina HackNet, uviedol týždenník Politico.

European_Election_Netherlands392315.jpg
Foto: TASR/AP

"Holandsko je prvou krajinou, ktorá hlasuje vo voľbách do Európskeho parlamentu. Bude teda prvé, kto bude trpieť útokmi DDoS," uviedla skupina nazvaná HackNet v ruskojazyčnom príspevku na Telegrame.

Podľa Politica najmenej tri politické strany - krajne pravicová Strana slobody (PVV), Kresťanskodemokratická výzva (CDA) a Fórum pre demokraciu (FvD) - hlásili problémy s útokmi na svoje webové stránky.

Účasť voličov na eurovoľbách bola podľa portálu DutchNews.nl takmer 47-percentná, najvyššia za posledných 35 rokov.

Skutočné výsledky volieb zverejnia až v nedeľu večer spolu s výsledkami z ostatných členských krajín EÚ, ale exit poll zverejnený verejnoprávnou vysielacou spoločnosťou NOS naznačil, že ľavicová aliancia obsadí osem z 31 holandských kresiel v EP.

Strana práce (PvdA) a Zelení (GroenLinks) pod vedením bývalého eurokomisára Fransa Timmermansa tak zrejme dokázali poraziť krajne pravicovú Stranu slobody (PVV) Geerta Wildersa, ktorá dominovala vo vlaňajších parlamentných voľbách. V EP bude zrejme mať sedem mandátov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok