Optimistické vyhliadky pre slovenské mlyny: Úroda pšenice a raže vyzerá sľubne

8.6.2024 07:00

Slovenské mlyny spracovali v uplynulých dvoch rokoch 349-tisíc ton potravinárskej pšenice a 14 800 ton raže. Predbežné odhady úrody sú pozitívne a tento rok sa mlyny pripravujú na skoršiu žatvu. Informovala o tom Slovenská spoločnosť mlynárov (SSM).

pšenica pole obilie
Foto: SITA

"Počasie zatiaľ úrode pšenice i raže a ostatným spracovávaným komoditám prialo, bol dostatok zrážok i vysoké teploty. Stále však hrozia isté riziká, napríklad intenzívne dažde, políhanie alebo plesňové choroby. Aj keď sú očakávania úrody pozitívne, musíme počkať do žatvy, ktorá sa v tomto roku uskutoční skôr ako v roku 2023," uviedol generálny sekretár SSM Milan Lapšanský.

Kľúčová je dostupnosť kvality

Doplnil, že pre mlynárov je dôležitá dostupnosť najvyššej kvalitatívnej triedy pšenice, ktorú slovenské mlyny používajú, keďže v minulom roku zaznamenal domáci trh jej mierny nedostatok. V roku 2023 presiahli zberové plochy pšenice 400-tisíc ha a raže cez 9000 ha.

"Ceny pšenice zatiaľ na trhoch mierne rastú, stále sú však prítomné aj skladové zásoby z minuloročnej žatvy, preto očakávame mierny pokles súčasných burzových cien. Závislé však budú od úrod vo veľkých krajinách EÚ, Rusku i na Ukrajine, ktoré ovplyvňujú ceny na najvýznamnejších burzách," spresnil Lapšanský.

Dodal, že slovenské mlyny združené v SSM majú záujem nakupovať výhradne slovenskú pšenicu, preto verí, že od domácich poľnohospodárov bude dostatok ponúk. Podľa neho časť pšeníc z novej úrody už bola nakontrahovaná a zvyšok sa začne kontrahovať čoskoro.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok