Tokio sa zahráva s citmi aj citlivými údajmi. Pre dosiahnutie vyššej pôrodnosti vytvorilo aplikáciu pre nezadaných

8.6.2024 05:30

Tokijská radnica vyvíja oficiálnu zoznamovaciu aplikáciu, ktorá si kladie za cieľ vytvoriť nové manželské páry a pomôcť s dlhodobo klesajúcou pôrodnosťou, informovala agentúra AP.

Tokio
Foto: Profimedia

Mestská správa japonskej metropoly už pre potenciálne páry prevádzkuje online poradenstvo. 

Aplikácia s názvom Tokyo Futari Story (voľne preložené ako Príbeh dvoch v Tokiu) by podľa úradov mala byť dostupná neskôr tento rok.

Využívať ju bude možné na telefóne aj na webovom prehliadači, uviedli zástupcovia radnice.

Veľmi citlivé informácie

Japonské médiá predtým informovali, že na registráciu do novej aplikácie nebude potrebné len overenie identity v podobe napríklad fotografie vodičského preukazu, ale aj kópie daňovej evidencie na doloženie príjmov, či podpísaný súhlas s tým, že registrovaná osoba je pripravená sa vydať, alebo oženiť.

Tokijská radnica sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrila.

Úrady tiež nekomentovali špekulácie médií, či bude potrebné pri registrácii uviesť výšku, povolanie a dosiahnuté vzdelanie.

Čoraz menej manželstiev

V 125-miliónovom Japonsku sa uzatvára čoraz menej manželských zväzkov a pôrodnosť je rekordne nízka, ako vyplýva z dát ministerstva zdravotníctva.

Vlani bolo v ázijskej krajine uzavretých 474 717 manželstiev, čo predstavuje medziročný pokles o viac ako 30-tisíc. Počet narodených detí klesol z predvlaňajších 770 759 na 727 277 v roku 2023.

Problém rieši vláda

Na celonárodnej úrovni sa japonská vláda pokúša vyriešiť problém nízkej pôrodnosti finančnou podporou rodín s deťmi a zriaďovaním podporných zariadení pre starostlivosť o deti, píše AP.

Rovnako sa uvoľnili zákony v oblasti migrácie, aby do ázijskej krajiny prúdilo viac zahraničných pracovníkov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok