Slovensko môže čerpať miliardy z EÚ. Koľko z toho sa ujde podnikateľom?

7.6.2024 19:45

V akej kondícii sa aktuálne nachádza naša ekonomika? S akými očakávaniami pozerajú odborníci na vývoj v nasledujúcich mesiacoch? Sledujte zaujímavú debatu, ktorá odznela na konferencii televízie ta3 Rodinné firmy a nové stratégie.

panel 3 (5).jpg
Foto: Robert Hüttner

Generálny riaditeľ Kooperativa DSS Matej Varga si myslí, že podnikatelia by mali investovať osobné peniaze skôr do dlhopisov. „Samotný podnikateľ, keďže má už tú svoju spoločnosť a v podstate ide o rizikový kapitál alebo kapitál, ktorý je zainvestovaný pomerne riziko, skôr tak akciovo, tak teoreticky môže svoje osobné peniaze, ako na diverzifikáciu investovať viacej do dlhopisov, aby to mal jednoducho rozčlenené. Pokiaľ sa ekonomike nebude dariť a tým pádom aj jeho firma, ktorá má akciový charakter bude kvôli ekonomickej situácii nejakým spôsobom v útlme alebo upadať, tak tie dlhopisové investície, táto časť majetku môže v tom čase rásť a vyvažovať mu určitý pokles na tej druhej strane,“ tvrdí.

Ten istý princíp by poradil aj napríklad univerzitnému profesorovi, ktorý má bezpečnú prácu a istý príjem. On by mal naopak svoj majetok investovať rizikovo do akcií.

S touto stratégiou súhlasí aj investičný špecialista Longiq Roland Vízner. „Bolo by veľmi dobré, aby sa podnikateľ občas pozrel na ten rodinný majetok z takej vtáčej perspektívy a pozrel sa naň ako investor. Pri každej investícii si zhodnotíme trojuholník výnos, riziko verzus likvidita,“ povedal s tým, že netreba zabúdať na diverzifikáciu.

„Pokiaľ dáte všetky vajíčka do jedného košíka a všetko dáte iba do firmy a zabudnete na nejaké tie zadné vrátka, tak zlyháte na tej strane diverzifikácie. Čiže rozdeliť a práve tak, ako bolo povedané, ak mám rizikový biznis, investujem konzervatívne,“ dodal.

Darí sa nám

Analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš uviedol najnovšie dáta, ktoré ukazujú, že našej ekonomike sa darí. „Rástla 2,7 percenta medziročne a ak sa pozrieme na celý blog Európskej únie, tak sme naozaj v tom medziročnom raste v prvej desiatke z takého dlhodobejšieho pohľadu. Po pandémii nám rástla spotreba, rastie nám ekonomika, rastie nám naše hospodárstvo, takže to sa nám darí. Ak to trošku rozbijeme na drobné, čo v tomto roku bude pomáhať aj podnikateľom, tak to je, že spotreba domácností sa naozaj vráti do plusu, minulý rok bola pod tlakom,“ povedal.

Trh práce je silný a to, podľa neho, nie je úplne dobrá správa pre podnikateľov, pretože zamestnanci sú vo výhode a môžu si viac vyberať.  

Miliardy pre podnikateľov

Predseda predstavenstva Eosnebotra Michal Hort uviedol, že za 20 rokov, čo je Slovensko v Únii, sme mali k dispozícii vyčerpať z Európskej únie alebo z Európskej komisie 30 miliárd eur. „Dnes z dôvodu troch kríz - covidovej, energetickej a vojenskej, máme k dispozícii do decembra 2029 ďalších 27 miliárd eur. Z tohto zhruba 30 až 40 percent je k dispozícii pre podnikateľov. Je veľkou výzvou vlád tohto štátu, akým spôsobom sa k tejto príležitosti postavia a akým spôsobom umožnia, aby podnikatelia, ktorí tvoria pridanú hodnotu aj za pomoci týchto peňazí a teda grantov vedeli tú ekonomiku pozdvihnúť,“ tvrdí s tým, že okrem klasických eurofondov máme k dispozícii Plán obnovy s ďalšími 6 miliardami eur, program rozvoja vidieka s ďalšími 5 miliardami pre poľnohospodárov a potravinárov a tiež Fond spravodlivej transformácie, ktorý tu doteraz nebol a slúži na rozvoj vybraných území Slovenska.

Tvrdí, že pokiaľ sme v minulosti ako štát ročne čerpali 1.7 miliardy, tak teraz na to, aby sme dokázali vyčerpať tie nové možnosti, tak by to malo byť 4.3 miliardy eur. „Náš štát si myslí, že s tým istým počtom ľudí, s tými istými softvérmi a s tými istými procesmi sa to bude dať spraviť. No nebude,“ dodal.

Firmy dostanú peniaze na digitalizáciu, robotizáciu a automatizáciu svojich prevádzok. Veľa výziev je na veľký problém, ktorý trápi firmy a to sú vysoké energie. „Budú vyhlasované výzvy na takzvanú energetickú efektívnosť alebo niekedy sa to volá aj implementácia opatrení vyplývajúcich z energetického auditu. Takže zavoláte si k sebe do firmy energetického audítora a on vám povie, kde vám to obrazne povedané tečie, alebo kde máte vysoké spotreby, akými investíciami by ste si tú spotrebu dokázali znížiť a na tie investície viete dostať grant,“ tvrdí.

Viac zaujímavostí si pozrite vo VIDEU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok