Rusi zadržali francúzskeho občana, zbieral vraj vojenské informácie. Je poradcom švajčiarskej neziskovej organizácie

6.6.2024 15:06 , Aktualizované: 6.6.2024 17:35

Ruské úrady zadržali v Moskve francúzskeho odborníka na medzinárodné vzťahy pre podozrenie, že zhromažďoval informácie o ruských vojenských aktivitách. Laurent Vinatier je poradcom švajčiarskej neziskovej organizácie Centrum pre humanitárny dialóg. Informovali o tom tlačové agentúry.

Kremeľ
Foto: TASR/AP

Chcú ďalšie podrobnosti

Ruská federálna kriminálna ústredňa začala vyšetrovanie kvôli tomu, že sa Francúz nezaregistroval u ruských úradov ako takzvaný zahraničný agent. Za to v Rusku podľa serveru Meduza hrozí v prípade usvedčenia až päť rokov väzenia.

Vyšetrovatelia v obdobných prípadoch zvyčajne žiadajú súd o uvalenie väzby.

Ruská štátna agentúra TASS napísala, že zadržaným je tento rok 48-ročný spolupracovník švajčiarskeho Centra pre humanitárny dialóg. Tento inštitút na svojej internetovej stránke uvádza, že jeho poslaním je pomáhať predchádzať vzniku ozbrojených konfliktov, zmierňovať ich dopady a tieto konflikty riešiť.

Centrum podľa agentúry Reuters potvrdilo, že Vinatier je jedným z jeho poradcov. "Snažíme sa získať ďalšie podrobnosti o okolnostiach a zabezpečiť Laurentovo prepustenie," oznámila nezisková organizácia.

TASS uviedol, že Vinatier sa od udalostí na Ukrajine zo zimy 2014 zaoberá euroázijskou problematikou, predtým sa venoval konfliktu v Čečensku. Zadržali ho v jednej z moskovských kaviarní.

Zahraničný agent

Francúzsky občan podľa ruských vyšetrovateľov opakovane navštevoval Rusko, vrátane Moskvy, kde sa stretával s ruskými občanmi. Ale niekoľko rokov sa vyhýbal povinnosti, stanovenej ruskými zákonmi, zaregistrovať sa u úradov ako "zahraničný agent".

Okrem toho zbieral informácie, ktoré "by mohli byť použité proti bezpečnosti štátu", napísala štátna agentúra TASS a dodala, že zadržaný teraz podstupuje vyšetrovacie úkony a v najbližšom čase bude obvinený.

Termín "zahraničný agent" či "zahraničná agentka", ktorý má z čias Sovietskeho zväzu hanlivý podtext, je určený pre subjekty so zahraničnou podporou.

Jeho nositeľ je v ruských podmienkach vystavený zvýšenej štátnej kontrole a byrokratickým komplikáciám.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok