Basketbaloví fanúšikovia, tento dátum si dobre zapamätajte. Odštartuje najvyššia slovenská liga, bude mať desať účastníkov

6.6.2024 12:29

Nový ročník Niké Slovenskej basketbalovej ligy odštartuje 21. septembra. Najvyššia súťaž bude mať prvýkrát od sezóny 2017/2018 desať účastníkov, nováčikom bude Nitra Blue Wings.

Lopez Lautaro
Foto: TASR/Ján Krošlák

Druhý klub z mesta pod Zoborom získal právo účasti, keď licenciu odstúpil víťaz prvoligovej súťaže Academic ŽU Žilina. Po šiestich rokoch tak budú pôsobiť dva mužské tímy na najvyššej úrovni v jednom meste.

Záujem o súťaž

Okrem Nitry prejavili záujem získať voľnú kartu a hrať najvyššiu súťaž aj Košice Wolves, tretí tím z Final Four prvej ligy. Viac už vysvetlil šéf Niké SBL Peter Mičuda pre oficiálnu stránku súťaže: "Teší nás rastúci záujem o účasť v Niké SBL, hlavne z miest, ktoré sú historicky spojené s basketbalom. Našim prvoradým cieľom je postupné napredovanie a stabilizácia súťaže, aj čo sa týka počtu účastníkov. Preto sme sa nateraz rozhodli rozšíriť ligu o jeden tím, ktorý využil možnosť získania licencie od iného subjektu. V tomto prípade Nitra Blue Wings využila právo účasti v Niké SBL. Týmto krokom samozrejme nezatvárame do budúcna dvere do najvyššej súťaže, práve naopak, budeme len radi, ak sa v SBL vytvoria také podmienky, že v budúcnosti budeme môcť opätovne prijať ďalších členov a rozširovať počet účastníkov. Čo sa týka klubu Košice Wolves, som presvedčený, že budú naďalej pokračovať v práci s mládežou a pokúsia si vybojovať účasť v SBL, možno už v najbližšej sezóne."

Systém vyraďovačky zostáva bez zmien

Nový ročník Niké SBL odštartuje 21. septembra, základná časť sa opäť bude hrať štvorkolovo (2x doma a 2x vonku) a po jej konci (29. marca 2025) nasleduje play off. Systém vyraďovačky zostáva bez zmien, štvrťfinále, semifinále a finále sa odohrá na 3 víťazné zápasy. V platnosti zatiaľ zostáva aj fakt, že bronz získa lepšie umiestnené družstvo po základnej časti. Víťaza Niké SBL v sezóne 2024/2025 spoznáme najneskôr 17. mája 2025.

Novinkou bude baráž o účasť v nasledujúcom ročníku súťaže, posledný tím po základnej časti ju odohrá s víťazom prvej ligy formou dvojzápasu (rozhodovať bude lepšie skóre). Hlavným hracím dňom bude sobota, viacero klubov prejavilo záujem účinkovať v medzinárodných súťažiach. Prvá polovica základnej časti zároveň poslúži ako kvalifikácia na Česko-slovenský pohár, ktorý sa v polovici februára 2025 uskutoční v Bratislave. Opäť sa na ňom predstavia štyri najlepšie postavené tímy po 18. kole.

Žreb 1. kola Niké SBL 2024/2025:

Nitra Blue Wings – Slávia SPU Nitra

Inter Bratislava – BC Prievidza

Spišskí Rytieri – BC Komárno

Patrioti Levice – BKM Lučenec

MBK Baník Handlová – Iskra Svit

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok