Izrael zaútočil na školu v Pásme Gazy. Úder si vyžiadal najmenej 40 obetí, zranených je ešte viac

6.6.2024 11:28 , Aktualizované: 6.6.2024 22:49

Izraelská armáda zaútočila na školu v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy. Informácie o počte mŕtvych sa rozchádzajú, podľa posledného vyjadrenia tlačového odboru vlády radikálneho hnutia Hamas a zdroje z tamojšieho ministerstva zdravotníctva bolo zabitých 40 ľudí, vrátane 14 detí a deviatich žien, a ďalších 73 utrpelo zranenia.

Agentúra Reuters o niečo skôr s odvolaním sa zástupkyne Úradu OSN pre palestínskych utečencov, ktorý školu prevádzkoval, písala o provizórnej bilancii 35 až 45 obetí. Izraelská armáda uviedla, že na mieste zabila 20 až 30 bojovníkov hnutia Hamas a Palestínskeho islamského džihádu.

V škole sa podľa agentúry AP ukrývali ľudia, ktorí museli pre boje opustiť svoje domovy. Izraelská armáda uviedla, že sa tam ukrývali príslušníci elitných jednotiek Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu. Podľa agentúry AP však armáda pre tvrdenia o bojovníkoch v škole neposkytla dôkazy.

Podľa vyhlásenia izraelskej armády sa ozbrojenci ukrývali v troch učebniach. Armáda tiež tvrdí, že úder dvakrát odložila, aby minimalizovala civilné straty na životoch. Izrael opakovane obviňuje Hamas z toho, že civilistov využíva ako ľudské štíty a ukrýva sa v objektoch, ako sú školy a nemocnice.

Nemocnica v Dajr Balahu podľa agentúry AP oznámila, že dostala telá najmenej 30 osôb zabitých pri údere na školu spravovanú UNRWA a ďalších šesť tiel ľudí, ktorí boli zabití pri vzdušnom údere na obytný dom. AP sa odvoláva na záznamy z nemocnice a reportéra, ktorého má na mieste.

Šéf tlačového odboru vlády Hamasu Ismáíl Sauabta odmietol tvrdenie Izraela, že sa v škole v Nusajráte ukrývali bojovníci Hamasu.

"Okupačné sily verejnosti klamú prostredníctvom vymyslených poviedok, aby ospravedlnili tento brutálny zločin spáchaný voči vysídleným ľuďom," povedal agentúre Reuters.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok