Zdravotné poisťovne začínajú posielať ročné zúčtovania poistného. Čo očakávať a kedy dorazí?

6.6.2024 10:02

Zdravotné poisťovne v týchto dňoch začínajú prvým poistencom posielať výsledky ročného zúčtovania za minulý rok. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa už tak robiť začala, súkromné Dôvera a Union ZP to plánujú v najbližších mesiacoch. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré poskytli zástupcovia poisťovní.

Zdravotné poisťovne sú v strate. Najhoršie je na tom Všeobecná zdravotná poisťovňa
Foto: TASR/Michal Svitok

Všeobecná zdravotná poisťovňa

VšZP vykoná ročné zúčtovanie vyše 500-tisíc poistencom. "Prvých 86-tisíc výsledkov dostanú fyzické osoby v najbližších dňoch a prioritne sa doručia prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy do elektronických schránok aktivovaných na doručovanie," uviedla Ivana Linetová z oddelenia komunikácie zdravotnej poisťovne.

Dôvera

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera plánuje začať odosielať prvé ročné zúčtovanie za vlaňajšok v prvej polovici júla, potvrdil to jej PR špecialista Matej Štepianský. "Ročné zúčtovanie za rok 2023 vykonáme približne 330-tisíc poistencom," priblížil.

Union

Súkromná Union zdravotná poisťovňa podotkla, že ešte čaká na dáta z Finančného riaditeľstva SR, aby mohla začať s výpočtom ročných zúčtovaní.

Predpokladá, že prvé informácie by mohla dostať v priebehu júna. "Najprv začneme s odosielaním výsledkov ročných zúčtovaní pre samostatne zárobkovo činné osoby," spresnila hovorkyňa zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Union ZP predpokladá, že vykoná ročné zúčtovanie minimálne 150-tisíc poistencom.

Ročné zúčtovanie poistného

Zdravotné poisťovne sú povinné vykonať ročné zúčtovanie poistného za minulý rok do konca septembra tohto roka, v prípade osôb s odkladom podania daňového priznania sa termín posúva o mesiac neskôr. Posielajú ich napríklad podnikateľom či samoplatiteľom.

Ak výška preplatku alebo nedoplatku nedosiahne najmenej päť eur, povinnosť odviesť nedoplatok ani vrátiť preplatok nevzniká.

Poistenec alebo platiteľ môže v prípade nedoplatku podať námietky a v prípade preplatku nesúhlasné stanovisko, a to do 15 dní odo dňa doručenia. "Po uplynutí termínu začína plynúť 45-dňová lehota, v rámci ktorej je povinnosť zaplatiť nedoplatok a zdravotná poisťovňa po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov musí vrátiť preplatok," uzavrela Linetová.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok