Lotyšsko rieši boj proti alkoholu za volantom kuriózne. Zhabané autá posiela na Ukrajinu

5.6.2024 18:52

Lotyšsko posiela Ukrajine vozidlá, ktoré úrady zhabali opitým vodičom. Pobaltská krajina takto na domácej pôde bojuje proti alkoholu za volantom a zároveň pomáha Ukrajine, informuje o tom stredajšia správa agentúry AFP.

autá parkovisko
Foto: TASR/Dano Veselský (ilustračná fotografia)

Približne 100 vozidiel zhabaných opitým vodičom prechádza opravou a úpravami predtým, ako budú poslané na frontovú líniu na Ukrajine. Niektoré sú dokonca opancierovavané, aby mohli slúžiť na evakuáciu zranených vojakov.

Väzenie aj konfiškácia auta

V Lotyšsku zvykli opitým vodičom udeľovať len pokuty. Od konca roka 2022 sa však šoférovanie pod vplyvom alkoholu stalo trestným činom a za čo hrozí aj väzenie. Úrady tiež môžu opitým vodičom skonfiškovať autá.

Na policajných parkoviskách je ich čoraz viac a vláda preto povolila ich odovzdanie ukrajinskej armáde. Doposiaľ bolo ukrajinskej armáde alebo samosprávnym úradom odovzdaných približne 1500 skonfiškovaných áut.

Týždenne 30 až 40 áut

"Každý víkend doručíme z Lotyšska na Ukrajinu približne 30 až 40 áut," uviedol Reinis Poznaks, zakladateľ neziskovej organizácie Agendum, ktorá sa stará o odovzdávanie vozidiel.

Takmer polovica áut, ktoré Agendum odovzdá, bola skonfiškovaná opitým vodičom. Zvyšné pochádzajú od ľudí alebo firiem, ktorí chcú podporiť Ukrajinu podarovaním svojich starých vozidiel.

Lotyšsko je jedným z najskalnejších podporovateľov Ukrajiny a kritikom susedného Ruska. S Ukrajinou podpísalo desaťročnú bezpečnostnú dohodu a vedie tiež iniciatívu za dodanie tisícov dronov ukrajinskej armáde.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok