Sankcie tvrdo zasiahli Gazprom. Ostane desať rokov bez možnosti obnoviť stratený trh v Európe

5.6.2024 13:12

Ruský štátny exportér plynu Gazprom ani do desiatich rokov nedokáže nahradiť prepad odbytu, ktorý mu spôsobili okolnosti vyvolané ruskou inváziou na Ukrajinu. Vyplýva to z analýzy, ktorú si nechalo vypracovať vedenie spoločnosti. Podrobnosti priniesol denník Financial Times.

Gazprom
Foto: Profimedia

Úprimné priznanie

Vývoz Gazpromu do Európy do roku 2035 sa bude v priemere pohybovať okolo 50 až 75 miliárd kubických metrov ročne, uvádza analýza.

To je menej ako tretina predvojnovej úrovne.

Analýza je "jedným z najotvorenejších priznaní", že sankcie v reakcii na vojenskú inváziu štátneho exportéra aj ruský energetický sektor poškodili.

Správu o 151 stranách si vedenie Gazpromu nechalo vypracovať ku koncu minulého roka.

Strata dôležitých komponentov

Dokument zdôrazňuje, že sankcie odrezali ruský energetický priemysel od kľúčových technológií, ako sú napríklad turbíny, ktoré pomáhajú prepravovať plyn potrubím.

Ako problém sa ukazuje aj nedostatok náhradných dielov a odbornej spôsobilosti na ich opravu.

Až 75 percent dielov pre turbíny podľa analýzy pochádza zo západných krajín. Podľa ruského ministerstva energetiky budú tamojšie firmy schopné opravovať turbíny vyrobené v USA až na budúci rok.

Nevýhodné priateľstvo s Čínou

Gazprom síce verí, že nový plynovod Sila Sibíri 2 do Číny pomôže nahradiť stratené objemy európskeho exportu, ale jeho kapacita bude iba 50 miliárd kubických metrov ročne.

Ceny, ktoré je Peking ochotný zaplatiť, sú navyše výrazne nižšie ako ceny v Európe.

Moskva a Peking sa okrem toho zatiaľ nedohodli na dokončení výstavby plynovodu. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok