Súd zrušil expolicajtovi Kučerkovi trest aj prepadnutie majetku. Prokurátor sa voči rozhodnutiu odvolal

5.6.2024 09:55 , Aktualizované: 5.6.2024 12:08

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v stredu vyhovel návrhu právoplatne odsúdeného expolicajta Mariána Kučerku na obnovu konania v časti výroku o treste. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Obhajca si ponechal zákonom stanovenú lehotu na vyjadrenie.

Hovorkyňa ozrejmila, že súd zrušil právoplatný rozsudok ŠTS z marca 2022 v spojení s rozsudkom Najvyššieho súdu SR z júla

Vlani v júli dostal Kučerka za korupciu nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní desať rokov a šesť mesiacov, vrátane trestu prepadnutia majetku. Odvolací Najvyšší súd SR konal voči nemu ako proti ušlému. Návrh odsúdeného na obnovu konania vychádza aj z nálezu Ústavného súdu SR o protiústavnosti povinného ukladania trestu prepadnutia majetku pri vybraných trestných činoch.

Prijatie úplatku

Kučerka čelil obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od podnikateľa Norberta Bödör prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka. Pomôcť mal za to Štefanovi Žigovi. V druhom skutku sa mu kládlo za vinu prijatie úplatku vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Časť z tejto sumy si mal ponechať.

Expolicajt na pojednávanie neprišiel, pretože sa zdržiava v zahraničí. Medzinárodný zatykač na neho vydali vlani, keď ušiel do Bosny a Hercegoviny pred právoplatným rozhodnutím Najvyššieho súdu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok