Finančná správa začiatkom roka zaviedla novinku. Dane môžeme cez jej portál uhradiť aj platobnou kartou

6.6.2024 07:00

Klienti finančnej správy (FS) už niekoľko mesiacov môžu uhrádzať 15 druhov daní platobnou kartou prostredníctvom portálu finančnej správy (PFS). Tento krok výrazne zvyšuje komfort pri plnení daňových povinností a je súčasťou širšej stratégie digitalizácie štátnych služieb, informuje FS v tlačovej správe.

profimedia-0309016832.jpg
Foto: Profimedia

Finančná správa v spolupráci so Štátnou pokladnicou spustila online úhradu daní cez PFS vo februári minulého roka. Tento krok predstavuje významný míľnik v procese digitalizácie služieb verejného sektora, zameraný na zlepšenie dostupnosti a pohodlia pre občanov i právnické osoby.

O úspešnej platbe dostane daňovník okamžitú spätnú väzbu.

Platobná karta

Platby je možné realizovať prostredníctvom platobnej karty, ako aj cez aplikácie Google Pay a Apple Pay. Klienti môžu tiež preniesť platobné údaje do internetbankingu vybraných bánk jednoduchým kliknutím na tlačidlo „Zaplatiť“. Všetky potrebné informácie k úhrade daní kartou, vrátane podrobného manuálu, sú dostupné na PFS.

Okrem daní môžu klienti uhrádzať platobnou kartou aj správne poplatky priamo z elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy (ÚPVS). Novelou zákona o správnych poplatkoch, účinnou od 1. apríla 2024, sa zmenili sadzby vybraných služieb poskytovaných FS. Aby mohli klienti využívať túto novú funkčnosť, musia mať aktivovanú schránku na ÚPVS. Celkovo sa to týka 32 poskytovaných služieb. 

Posun k efektívnej verejnej správe

Spustenie možnosti platby kartou je súčasťou snahy o neustále rozširovanie elektronických platieb za služby verejného sektora. Tento krok predstavuje významný posun smerom k modernej a efektívnej verejnej správe, ktorá kladie dôraz na pohodlie a bezpečnosť občanov pri plnení ich povinností.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok