Médiá veria vo vlastnú výnimočnosť a chýba im sebareflexia, myslí si Farkašovský. Hajko sa obáva politizácie a ovládnutia RTVS

V RTVS a Markíze to vrie. Ak nemá dôjsť k prerušeniu vysielania či štrajkom, musia novinári a vedenia televízií nájsť dohodu. Opačnou alternatívou je hromadné prepúšťanie novinárov a zrušenie publicistických diskusných relácií. Prečo to v médiách zašlo až tak ďaleko? Hosťami Témy dňa boli poslanci, kedysi moderátori, Karol Farkašovský a Jozef Hajko.

20240604- Téma dňa
Foto: ta3

"RTVS aj Markízu spojili nielen čierne tričká, ale aj podľa môjho názoru jeden fenomén," povedal Karol Farkašovský, "že obidve organizácie, resp. niektorí zamestnanci sa vidia v krivom zrkadle." Podľa jeho názoru im chýba dávka sebareflexie a "uverili vo vlastnú výnimočnosť"

Objektivita médií

Médiá sú tu podľa Farkašovského od toho, aby informovali objektívne a nezaujato, a slúžili verejnosti. To sa tu podľa neho momentálne nedeje.

Jozef Hajko cíti u niektorých moderátorov politický podtón. Myslí si, že situácia, ktorú teraz máme, nie je len o tom, že moderátori sa “nejak správajú, ale že reagujú na vážne veci“

Farkašovský nikdy médiá nerozdeľoval, ani voči nim nepociťoval animozitu. Neselektuje, kam pôjde a čo povie, lebo z vlastnej skúsenosti pozná prácu novinára a to, že súčasťou ich práce je aj oslovovanie politikov. 

Budúcnosť RTVS

Hajko si myslí, že sloboda slova je dôležitá a treba si ju ctiť. Súhlasil s Farkašovským, že politik by mal mať odvahu ísť do akéhokoľvek média. Farkašovský doplnil, že len v prípade, ak sú otázky kladené slušne a korektne. 

Farkašovský upozornil, že RTVS nejdú rušiť, len preformátovať, a politici nemajú "legitímne právo zasahovať do kompetencií menežmentu RTVS". Nemajú právo dosadzovať ľudí do funkcií. 

Hajko je stále presvedčený, že ide o zrušenie inštitúcie a založenie novej. V rade budú štyria nominanti ministerstva kultúry a ďalších deviatich bude voliť vláda. Obáva sa, že sa RTVS bude "politizovať a stane sa tlačovou agentúrou súčasnej vlády".

Štrajk v Markíze

Markíza je na rozdiel od RTVS súkromnou organizáciou a má iné podmienky. Ak by televízia prestupovala pravidlá, zasiahla by mediálna rada a udelila by sankcie. Hajko volá po upokojení situácie a nie zvolávaniu na štrajk.

Farkašovský uviedol, že ak mali zamestnanci Markízy problém s vedením, "mali si sadnúť za počítač a napísať výpoveď a máte vybavené". Riešiť konflikt v TV štrajkom je podľa neho na hrane.

Správanie Michala Kovačiča obidvaja odsúdili. Hajko to vníma ako zneužitie postavenie moderátora, protestovať mal mimo relácie. Farkašovský to považuje za bezprecedentné zlyhanie a čudoval sa, že ho nestiahli z vysielania už počas jeho prejavu.

Celú debatu si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok