Americká spoločnosť obvinila Rusko z pokusu o narušenie olympiády. Absolútne ohováranie, reaguje Kremeľ

5.6.2024 00:00

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil za „absolútne ohováranie“ tvrdenie spoločnosti Microsoft, že Rusko sa snaží narušiť letné olympijské hry v Paríži pomocou falošných správ. Informovala o tom agentúra Reuters.

Climate_Paris_Olympics_Sustainability381765.jpg
Foto: TASR/AP

Spoločnosť Microsoft v nedeľu uviedla, že ruskí propagandisti vytvorili hodinový dokumentárny film, falšovali informácie a dokonca napodobňovali francúzske a americké spravodajské agentúry, aby vyvolali dojem, že olympijské hry budú sprevádzať teroristické útoky a násilie.

Podľa technologickej spoločnosti dezinformačná kampaň nabrala na obrátkach od marca a zaplavila sociálne médiá krátkymi videami.

Absolútne ohováranie

„Nepodložená kritika, ktorá neobsahuje žiadne argumenty,“ povedal Peskov podľa tlačovej agentúry Interfax. „Nemá nič spoločné s realitou. Je to absolútne ohováranie a nič viac,“ dodal hovorca.

Ruské veľvyslanectvo v Paríži zároveň odmietlo podozrenia, že do sobotňajšej akcie, keď boli rakvy umiestnené na úpätí parížskej Eiffelovej veže, boli zapojení ruskí vplyvní agenti.

Rusko „nezasahovalo a nezasahuje do vnútorných záležitostí Francúzska“, uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení podľa agentúry AFP s tým, že ide o „hystériu“ a „rusofóbnu kampaň“. „Naša krajina má dôležitejšie priority,“ dodalo ruské veľvyslanectvo.

Narušenie priebehu hier

Podľa denníka New York Times sa francúzski predstavitelia už niekoľko mesiacov zameriavajú na spôsoby, akými by sa Rusko mohlo pokúsiť narušiť priebeh hier.

Francúzsko zvýšilo stupeň teroristickej pohotovosti po marcovom útoku radikálnej skupiny Islamský štát v Moskve a po hrozbách proti veľkým futbalovým zápasom v Paríži. V období pred olympijskými hrami tiež posilnilo bezpečnostné opatrenia.

Podpora Ukrajiny

Francúzska podpora Ukrajiny, ktorá čelí ruskej vojenskej invázii, tiež spôsobuje napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a Parížom. Francúzsky prezident Emmanuel Macron opakovane spomenul možnosť vyslania západných jednotiek na pomoc Kyjevu, čo vyvolalo ostrý nesúhlas Ruska.

Minulý týždeň vrchný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyi povedal, že Francúzsko „čoskoro“ vyšle inštruktorov na výcvik jednotiek na Ukrajine. Ministerstvo obrany v Kyjeve neskôr správu opravilo a uviedlo, že vyslanie inštruktorov je „stále predmetom rokovaní“ s Francúzskom a ďalšími krajinami.

Peskov v utorok podľa agentúry AFP zopakoval, že žiaden zahraničný inštruktor, ktorý sa bude podieľať na výcviku ukrajinskej armády, nebude imúnny voči ruským úderom.

Pozrite si archívnu reportáž z 27. januára 2024 o prípravách na OH v Paríži.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok