Investovali by ste do ESG fondu? Odborníci poradia, ako získať vysoké výnosy

5.6.2024 10:43

Za posledný rok je environmentálne a spoločensky zodpovedné investovanie na vzostupe po celom svete. Slováci už takisto majú možnosť investovať do ESG fondov. Sú tieto fondy výnosnejšie? Majú Slováci o tento typ investícii záujem? Pozrite si debatu odborníkov na konferencii televízie ta3 Zodpovedné podnikanie.

panel 5.jpg
Foto: Robert Hüttner

Generálny riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik informoval na úvod konferencie o štatistike agentúry Focus, ktorá priniesla prekvapivé zistenia. „Len 6 percent ľudí využíva fondy ako relevantnú formu investovania mimo druhého a tretieho piliera a to číslo relatívne dosť prekvapilo. Samozrejme, že tých ľudí, ktorí investujú je viac, ale využívajú aj iné nástroje,“ povedal.

Ak finančný sprostredkovateľ vysvetlí klientovi, čo je ESG a aké pozitíva, prípadne riziká ten sektor nesie, tak sa, podľa neho, nestretnete s negatívnou reakciou.

Riaditeľ pre stratégiu Swiss Life Select Peter Világi ho doplnil, že okrem výnosu je rovnako dôležité riziko investovania. „Pre budúcnosť vyhýbať sa trvalo udržateľným investíciám predstavuje veľké riziko. Pretože práve to budúce riziko z tých investícií eliminujeme aj tým, že si vyberáme trvalo udržateľné investície,“ povedal.

Veľa vysvetľovania

CEO z Papučového investora Norbert Nepela súhlasí, že nerobiť kroky, ktoré smerujú k udržateľnosti je riziko do budúcnosti. Priznáva, že tému ESG vysvetľovať ľuďom je dnes veľmi problematické a treba ich najskôr presvedčiť, aby vôbec investovali. „Ešte chvíľu potrvá, kým ľudia vôbec nabehnú na ten trend, ale pomaličky sa to rozbieha a štúdie ukazujú, že je veľmi silná pozitívna korelácia medzi ESG a cenou akcií a ziskovosťou firiem,“ tvrdí.

Odborníčka na ESG investície, Erste Asset Management Karin Uličná tvrdí, že predávanie ESG fondov je ponuková záležitosť, „Klienti neprídu na pobočku, prosím vás, máte tu nejaký fond? Naozaj musíme mu najprv ten fond ponúknuť, aby si vypočul príbeh alebo stratégiu a až potom dôjde k obchodu,“ konštatovala s tým, že téma, hlavne mladých ľudí zaujíma, no treba to ešte stále veľmi vysvetľovať.

Z pohľadu regulácie vidí mierny pokrok dopredu a z pohľadu investovania, tvrdí, že sme zažili rast úrokových sadzieb na trhoch a ESG fondy sú zamerané na kapitálovo náročné odvetvia, čiže tieto fondy mali horšiu výkonnosť.

V súčasnosti je 532 miliónov zainvestované vo fondoch, ktoré sú kategorizované podľa regulácie ako ESG a máme 16 lokálnych fondov.

Už len ESG fondy

Podľa Norbert Nepela z Papučového investora európske fondy menej výnosné za posledných pár rokov neboli. „Menej výnosné celkovo, možno keď hovoríme o nejakých amerických, ktoré majú podobnú výkonnosť. Veľmi dôležité pri tom, keď sa bavíme o výnose je, že ako máme postavený ten ESG fond, čo tam je, na základe akých kritérií,“ tvrdí s tým, že do budúcna očakáva, že fondy budú profitabilné.

Peter Világi si myslí, že časom už nebudeme rozdeľovať, či je fond ESG alebo nie. „Existuje obrovský tlak na firmy, ktoré sú na burzách, aby sa správali zodpovedne. Máme tu svetových správcov, ktorí sú priamo akcionármi tých firiem a oni vytvárajú tlak, či už na predstavenstvá, sedia v dozorných radách a naozaj tlačia na to, aby tieto riziká boli vykryté do budúcnosti. V roku 2021 hlasovali globálne v 58 percentách prípadov proti rozhodnutiu vedenia firmy práve kvôli tomu, že nespĺňala ESG kritériá. Naozaj ten tlak z tých správcovských spoločností, ktoré financujú tie firmy je obrovský,“ tvrdí.

Maroš Ovčarik zdôraznil, že ESG je v prvom rade o nákladoch pre firmy, ktoré chcú tieto štandardy spĺňať. „Musia pomerne veľa peňazí investovať do nastavenia procesov, do ESG dokumentácie a tak ďalej. To znamená, že je to silná investícia a čím skôr ju firma spraví, tým skôr bude pripravená na také tie budúce riziká. Takže tie efekty z ESG je ešte veľmi skoro hodnotiť, keďže sa rozprávame ešte o relatívne mladom odvetví,“ myslí si s tým, že ako pri každom megatrende prichádzajú aj vlny hejtu. 

 

Viac zaujímavostí sa dozviete vo VIDEU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok