Pracuje stále viac a viac ľudí. Počet nezamestnaných medziročne neklesol len v jednom kraji

5.6.2024 07:00

Počet ľudí bez práce v 1. štvrťroku 2024 naďalej významne klesal, a to už jedenásty kvartál za sebou, aktuálne bolo bez práce 154 700 osôb. Úbytok nezamestnaných medziročne zaznamenalo sedem krajov SR, výnimkou bol len Bratislavský kraj.

Zamestnanci hľadajú prácu, zamestnávatelia ľudí. Dopyt aj ponuka v novom roku vzrástli
Foto: TASR

Na základe dát z výberového zisťovania pracovných síl o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Miera nezamestnanosti na Slovensku vyjadrená pomerom počtu nezamestnaných z ekonomicky aktívnych osôb dosiahla 5,6 %.

Historické minimum od 1994

Počet ľudí bez práce aj miera nezamestnanosti dosiahli podľa ŠÚ historické minimum od roku 1994, miera nezamestnanosti je tiež najnižšia, pričom v takmer 30-ročnej histórii bolo takéto nízke číslo zaznamenané len dvakrát, a to vo 4. štvrťroku 2019 a v predošlom 4. štvrťroku 2023.

Väčšinu, vyše 66 % nezamestnaných (cez 102 000 osôb), tvorili dlhodobo nezamestnaní, teda ľudia bez práce 12 a viac mesiacov. Ich počet však medziročne opäť klesol, a to o 5500 osôb. Dynamickejšie medziročné zlepšenie zaznamenali krátkodobo nezamestnaní, medziročne ich ubudlo 9600, čo bolo zníženie o 15,5 %.

Trenčiansky kraj mal počet ľudí bez práce pod hranicou 10-tisíc

Najvyšší medziročný relatívny úbytok nezamestnaných (o 18,1 %) dosiahol Žilinsky kraj a najvyšší absolútny pokles (o 3900 osôb) Banskobystricky kraj. Jediným regiónom, ktorý mal počet ľudí bez práce pod hranicou 10 000 osôb, bol Trenčiansky kraj.

Pokles miery nezamestnanosti v medziročnom porovnaní zaznamenalo sedem krajov Slovenska, v Bratislavskom kraji sa udržala na rovnakej úrovni ako pred rokom. Najvýraznejšia pozitívna zmena nastala v Banskobystrickom kraji, kde miera nezamestnanosti poklesla o 1,2 percentuálneho bodu (p. b.) na hodnotu 7,5 %. Súčasne sa dostala miera nezamestnanosti až v piatich krajoch pod úroveň 4 %, vyššie miery zotrvali len v Banskobystrickom a tiež v Košickom (9,6 %) a Prešovskom kraji (10,6 %), ktoré dlhodobo vedú rebríček najvyššieho počtu aj podielu ľudí bez práce.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok