India ostáva v rukách Módiho strany. Tentokrát to bude iné, staronový vodca narazí na silný odpor

4.6.2024 08:09 , Aktualizované: 4.6.2024 22:34

Národná demokratická aliancia (NDA) - koalícia vedená nacionalistickou Indickou ľudovou stranou (BJP) - získala vo voľbách väčšinu mandátov v dolnej komore indického parlamentu. S odvolaním sa na indické televízie o tom v informovala agentúra Reuters.

Z predbežného sčítania hlasov odovzdaných vo voľbách však vyplýva, že zisk NDA bude nižší, ako sa očakávalo na základe prieskumov verejnej mienky.

Predsedom vlády tretíkrát po sebe

NDA by mala získať v dolnej komore parlamentu 290 kresiel, pričom 243 z nich pripadne strane BJP vedenej Naréndrom Módím.

Väčšina exit pollov, ktorých výsledky boli zverejnené po ukončení hlasovania, pritom naznačovala, že NDA získa viac ako 360 kresiel – dve tretiny mandátov v parlamente. To by Módímu umožnilo meniť a doplňovať ústavu krajiny.

Aj jednoduchá väčšina NDA v dolnej snemovni však Módímu umožní stať sa predsedom vlády tretíkrát po sebe. Zastávať post premiéra trikrát sa doteraz v Indii podarilo len vodcovi boja za nezávislosť Džaváharlálovi Nehrúovi.

Narazí na veľmi silný odpor

Opozičnému bloku INDIA prieskumy sľubovali okolo 150 mandátov - podľa doterajšieho sčítania hlasov ich však získa zrejme 228.

Reuters v tejto súvislosti pripomenul, že vládna strana bude v parlamente čeliť takému silnému odporu prvýkrát po desiatich rokoch.

V doterajšom parlamente mala NDA 353 z celkovo 543 kresiel. Koalíciu INDIA zastupovalo 91 poslancov.

Víťazstvo, no nie zdrvujúce

V reakcii na čiastkové výsledky NDA vyzvala počkať na konečnú definitívnu bilanciu sčítania hlasov odovzdaných v parlamentných voľbách. Argumentovala, že prieskumy verejnej mienky hovorili o zdrvujúcom víťazstva NDA. "BJP-NDA zostaví vládu, taký trend je veľmi jasný od začiatku," dodal hovorca BJP.

Podľa indickej Ústrednej volebnej komisie boli minulé voľby najväčšie vo svetovej histórii: právo voliť v nich mala takmer miliarda ľudí, pričom 642 miliónov z nich ho aj využilo.

Pozrite si reportáž z priebehu parlamentných volieb z Indie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok