Oznámenie rodičovských dôchodkov nesúvisí s eurovoľbami, povedal Tomáš. Rodinu chlapca, čo mieril zbraňou na Pellegriniho dom, prešetria orgány

Rodičovské dôchodky, ale aj dieťa s kuklou na hlave a detskou pištoľou. To bol rozsah informácií, ktoré v pondelok na tlačovej konferencii komunikoval minister práce Erik Tomáš. Prečo sa rozhodol do incidentu spred domu budúceho prezidenta zapojiť aj orgány ministerstva? Zvládne štát vyplácať seniorom trináste a zároveň aj rodičovské príspevky? V Téme dňa na ta3 odpovie minister Erik Tomáš.

tomaás
Foto: ta3

Erik Tomáš a ministerstvo práce a sociálnych vecí sa rozhodli zapojiť do prípadu, kedy dieťa mierilo zbraňou na dom, v ktorom býva budúci prezident Peter Pellegrini.

Pomery v rodine prešetria

"Podľa nás nie je normálne a prirodzené, aby rodič takto viedol svoje dieťa k niečomu takému. Vidíme dieťa vykláňajúce sa z auta a v kukle a s atrapou zbrane pred domom, v ktorom pobýva aj budúci prezident," ozrejmil svoje dôvody pre vyšetrovanie pomerov v rodine Tomáš. Rozhodol sa preto zapojiť orgány sociálnej kurately a sociálnoprávnej ochrany detí, aby preskúmali či je v domácnosti všetko v poriadku s výchovou konkrétneho dieťaťa. Spomenul, že dostali aj množstvo výziev, aby konali a zapojili orgány do situácie.

Otec z auta síce napísal ospravedlňujúci list Pellegrinimu, ale to podľa ministra práce nestačí a nezbavuje ho to zodpovednosti. Nie je v poriadku, že dieťa malo kuklu a atrapu zbrane a mierilo ňou na dom politika.

V rodine preto vykonajú tzv. postup sociálneho zisťovania v domácnosti, čo znamená, že urobia pohovor s rodičmi, s chlapcom, dajú nejaké dožiadania do škôl a k lekárovi a vyhodnotia celú situáciu. 

Oznámenie o rodičovských dôchodkoch nesúvisí s eurovoľbami

V pondelok oznámilo ministerstvo, že bude vyplácať rodičovský dôchodok. Termín ohlásenia dôchodkov je podľa Tomáša úplne na mieste a nie je to súčasťou kampane pred eurovoľbami. V júni spolu so štandardnými dôchodkami budú vyplácané aj rodičovské seniorom, ktorých deti pracujú na Slovensku a platia odvody. 

Minister vidí v rodičovskom dôchodku aj pozitíva, pripomenul ale aj diskriminované skupiny ako napríklad dôchodcov, ktorých deti sú už na dôchodku, alebo rodičov, ktorých deti sú zdravotne znevýhodnené. Preto sa im zdal rodičovský dôchodok nevyvážený. Je však zakotvený v ústave, a pokiaľ nemajú ústavnú väčšinu, nemôžu s tým nič robiť. Chcel by nájsť alternatívu, ktorá by vyhovovala všetkým skupinám.

Rekordný odchod do predčasného dôchodku

Milan Krajniak na poste ministra práce presadil aj náhradu za zrušený rodičovský strop a tým bol nový druh predčasného dôchodku, s penalizáciou 0,3 percenta. To malo za následok, že v minulom roku odišlo do predčasného dôchodku 80 percent ľudí z z celkového počtu nových dôchodcov. Počet predčasných odchodov do dôchodku stúpol o 200 percent oproti roku 2022, povedal Tomáš.

Súčasná vláda zrovnoprávnila penalizáciu na úrovni klasického dôchodku na 0,5 percenta. "Európska komisia konštatovala, že to považuje za dostatočné kompenzačné, konsolidačné opatrenie smerom k dôchodkovému systému," uviedol Tomáš, podľa ktorého bude preto časť peňazí z plánu obnovy vyplatená.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok