Slovensko očakáva rekordnú letnú turistickú sezónu. Cieľom sú čísla z predpandemického roku

TS MCRaŠ
3.6.2024 16:13 , Aktualizované: 3.6.2024 16:22

Ministerstvo cestovného ruchu a športu očakáva, že počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny sa prvýkrát od skončenia pandémie dosiahnu rekordné čísla návštevnosti z roku 2019.

Marek Harbuľák, štátny tajomník rezortu, verí, že aktívna marketingová kampaň na kľúčových trhoch a lepšia koordinácia s krajskými a oblastnými organizáciami cestovného ruchu prispejú k tomuto cieľu.

Najdôležitejšia turistická sezóna

Posledná rekordná turistická sezóna bola v roku 2019, keď Slovensko navštívilo 6,4 milióna turistov a počet prenocovaní dosiahol 17,7 milióna.

„Letná turistická sezóna je najdôležitejším obdobím pre všetky regióny na Slovensku. Až polovica zo všetkých zahraničných turistov, ktorí navštívia niektorý z regiónov Slovenska, prídu práve počas štyroch letných mesiacov,“ vysvetlil Harbuľák.

Na úrovni iných európskych krajín

Podľa údajov ministerstva záujem návštevníkov o dovolenku na Slovensku rastie. Medzi rokmi 2022 a 2023 sa počet návštevníkov zvýšil o 19 percent a počet prenocovaní o 17 percent, avšak tieto čísla stále nedosahujú úroveň z roku 2019.

Tento vývoj však kopíruje trend v ostatných európskych krajinách, čo je dobrou správou pre slovenský cestovný ruch.

„Na tento rastúci trend sa však nespoliehame, ak chceme uspieť v tomto vysoko konkurenčnom prostredí,“ doplnil Tomáš Ondrčka, generálny riaditeľ sekcie destinačného manažmentu na ministerstve.

Vzácnejší sú cudzinci

Aktuálne na Slovensku prevláda počet domácich turistov nad zahraničnými v pomere 60 ku 40 percent.

Zahraniční turisti však míňajú skoro dvakrát viac než domáci, a väčší počet zahraničných návštevníkov by mohol priniesť viac zdrojov do celého sektora cestovného ruchu.

Pozrite si archívnu reportáž o turizme na Slovensku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok