Michelko: Z verejných činiteľov sa stala lovná zver. Chcú pre nich zabezpečiť väčšiu ochranu

3.6.2024 13:50

Vláda avizuje zákony, ktoré majú zabezpečiť bezpečnosť politikom, ale aj občanom. Ide o takzvaný legislatívny balík Lex-atentát. Minister vnútra tvrdí, že zákony nebudú kontroverzné. Líder opozície - Progresívne Slovensko -navrhuje, aby sa na zmenách dohodli a schválili ich spoločne.

tema
Foto: ta3

Rezidencie

Podľa poslanca NR SR Romana Michelka (SNS) pôjde o „skupinu zákonov, ktoré majú zabezpečiť väčšiu ochranu verejných činiteľov“. Práve z nich sa podľa neho stala „lovná zver, ktorá nebola ničím chránená“.

Martin Dubéci (PS) si myslí, že politici musia zniesť väčšiu kritiku. Vraví, že sú otvorení diskusii, ale zatiaľ netušia, čo sa v daných zákonoch nachádza.

Michelko avizoval, že traja najvyšší ústavní činitelia by mali využívať rezidencie na to určené po dobu vykonávania mandátu. Dubéci si myslí, že je to „efektívne“ riešenie.

Bývanie je zatiaľ zabezpečené pre prezidenta SR a predsedu parlamentu. Pre premiéra nie, ale šlo o by jednorazovú investíciu, keďže by ju využívali všetci nasledujúci predsedovia vlády.

Za problém vidí Michelko tiež identifikáciu diskutujúcich v médiách a právo na odpoveď. Bude to na danom médiu, či predloží neprestrieľané argumenty ohľadom istých tvrdení alebo ak to odmietne, bude niesť následky.

Zákon treba podľa Dubéciho pripraviť „profesionálne a premyslene“. „Sám Michelko pochopil, že zákon má obrovské chyby a je technicky ťažko realizovateľný. Treba k tomu pristupovať s vážnosťou a neporušovať demokratické princípy,“ doplnil poslanec NR SR za PS.

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok