Slovensko hľadá svojich zástupcov na európske súdy. Kto sú kandidáti?

3.6.2024 11:14

Súdna rada zverejnila zoznam uchádzačov na sudcov európskych súdov. O funkciu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) sa uchádzajú Ondrej Laciak, Radoslav Procházka a Marcela Dolníková Žabková.

Súdna rada
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Jediným uchádzačom o funkciu sudcu Všeobecného súdu EÚ je Juraj Schwarcz. Informovala o tom Súdna rada, ktorá bude voliť kandidátov 18. júna. 

Profily potenciálnych európskych sudcov

Laciak pôsobí od roku 2016 ako ad hod sudca na ESĽP. Navrhla ho Notárska komora Slovenskej republiky, Združenie sudcov Slovenska a Slovenská advokátska komora.

Procházku, ktorý v minulosti pôsobil aj ako zástupca Slovenska pred súdmi EÚ, navrhlo Združenie sudcov Slovenska a Slovenská advokátska komora.

Marcela Dolníková Žabková aktuálne pôsobí ako sudkyňa Okresného súdu Žilina. Jej kandidatúru navrhol člen Súdnej rady Peter Šamko.

"Jediným kandidátom na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie je Juraj Schwarcz, ktorý túto pozíciu zastáva od roku 2009," priblížila rada. V jeho prípade ide o spoločný návrh predsedníčky Súdnej rady Marcely Kosovej a členov súdnej rady Dany Jelinkovej Dudzíkovej a Ľuboša Kunaya.

Slovensko v rukách Schwarcza a Poláčkovej

Súčasný mandát uplynul 26 národným sudcom Všeobecného súdu EÚ 31. augusta 2022. Slovensko druhé funkčné obdobie zastupuje Juraj Schwarcz, v rokoch 2004 až 2009 to bol Daniel Šváby.

V prípade ESĽP mandát súčasnej sudkyne za Slovensko Alene Poláčkovej uplynie 28. decembra 2024. Rada Európy má voliť nového sudcu ESĽP za Slovensko zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenskou vládou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok