Nedávno šokovala tragická nehoda na D1. Ako jazdiť bezpečne? Tieto rady vám môžu zachrániť život

2.6.2024 17:12

Nevedeli by sme, čo presne robiť, ak by sa nám stalo niečo podobné, aj také reakcie nám chodili po tragickej nehode na diaľnici tento týždeň. Hasiči pomáhali autu horiacemu na krajnici diaľnice, keď do nich narazil kamión.

Ako sa správať mimo auta?

Nočná mora mnohých vodičov - defekt alebo iný technický problém na diaľnici. Ostatné autá jazdia rýchlo, krajnica je úzka. Ak sa to stane, podobne ako v lietadle, myslite najprv na seba, radí odborník.

"V prvom rade treba zájsť čo najbližšie ku krajnici ak už nedôjdem do nejakého bezpečného miesta a požiadať, aby posádka opustila vozidlo a preskočila cez zvodidlá," upozorňuje motoristický novinár Alexander Štefuca.

V aute, ktoré na diaľnici stojí, rozhodne netreba ostávať. Predpisy prikazujú umiestniť ideálne 100 metrov za auto výstražný trojuholník. Nemusí to byť jednoduché, ale má veľký zmysel. Mimo auta si dajte reflexnú vestu. Pomoc sa dá zavolať mobilom alebo núdzovým telefónom.

Tri "nie"

"Dôležité je, aby si túto informáciu vodiči odovzdávali. To znamená výstražnými svetlami, ale aj spomaľovaním. Vodiči majú ale častokrát tendenciu dôjsť až k samotnému kritickému miestu a potom zastaviť. To je ale zlé. Treba spomaľovať čo najdlhšie, aby sme, pokiaľ bude možné, celý ten dopravný prúd spomalili a aby ten dopravný prúd prišiel k tomu kritickému miestu pomaly," dodáva Štefuca.

Nezastavovať zbytočne, nefotiť, nenakrúcať - aj tieto tri "nie" pomôžu, aby sa jedno odstavené auto nezmenilo na reťazovú haváriu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok