Eurovoľby 2024: Z boja o europarlament možno odstúpiť. Už tak urobila jedna strana aj ženská kandidátka

2.6.2024 16:02

Z boja o europarlament odstúpila zatiaľ jedna kandidátka, a to Gabriela Michaláková z kandidátnej listiny strany Slovenský patriot. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Ministerstva vnútra SR. Vzdanie sa kandidatúry už avizovala aj Pirátska strana - Slovensko.

Eurovoľby sprievodca grafika
Foto: ta3/Canva

Ešte majú niekoľko dní

Kandidáti môžu odstúpiť najneskôr dva dni pred voľbami, teda do 6. júna. Voľby do Európskeho parlamentu budú už o týždeň, v sobotu 8. júna.

Kandidát sa môže vzdať alebo ho môže z listiny odvolať strana. Kandidátnu listinu môže vziať späť aj celá strana, respektíve koalícia. Musia tak urobiť najneskôr 6. júna do 7.00 h. Informácie o kandidátoch alebo stranách, ktorí odstúpili, budú zverejnené vo volebných miestnostiach.

Aj napriek odstúpeniu na hlasovacom lístku

MV na svojom webe pripomína, že údaje o takýchto kandidátoch ostávajú na hlasovacom lístku, ale pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada.

Slováci si budú o týždeň voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič odovzdá neupravený hlasovací lístok.

Pozrite si reportáž o najaktuálnejšom prieskume pred eurovoľbami z 30. mája, ktorý pre ta3 uskutočnila agentúra SANEP.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok