Šutaj Eštok: Nemám informáciu, že atentátnik je na psychiatrii. Gröhling trvá na okrúhlom stole

2.6.2024 11:56

Hosťami prvej časti relácie V politike bol líder Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a predseda SaS a poslanec NR SR Branislav Gröhling. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Okrúhly stôl stále čaká

Šutaj Eštok hovorí, že na na svoje plecia berie veľký podiel zodpovednosti, no vôbec sa toho nebojí. Ako nový predseda Hlasu chce robiť všetko preto, aby sa ľuďom na Slovensku darilo. V úvode opäť zopakoval to, čo strana tvrdí už niekoľko týždňov - trvá na tom, že post predsedu parlamentu patrí Richardovi Rašimu.

Gröhling pripomína, že momentálne sa na Slovensku mení mapa politických lídrov strán. Myslí si, že spolu by mali nastaviť nový spôsob fungovania politiky. Nerozumie tomu, prečo sa lídri nestretli za jedným stolom, keď mali možnosť, no je rád, že v NR SR bolo aspoň prijaté uznesenie o odsúdení atentátu na premiéra Roberta Fica.

Anketa

Ktorý z hostí vás svojimi argumentmi najviac presvedčil?

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)
- %
Branislav Gröhling (SaS)
- %
Celkovo hlasov: 1198

Predseda Hlasu uviedol, že si nevie predstaviť to, že bude sedieť za jedným stolom s lídrom Slovenska Igorom Matovičom, pretože ho považuje za "najväčšie zlo".

"Je to extrémistická strana. S nimi sa baviť nebudem. S takýmto človekom si neviem predstaviť sedieť za jedným stolom. On priniesol všetko to zlé, čo dnes v politike máme a čo sa vyšpičkovalo atentátom," vyhlásil.

Jedna informácia, na ktorej sa zhodnú všetci

Líder SaS na margo atentátu povedal, že šéf Ficových ochrankárov by mal odstúpiť. Podľa neho je to jednoduché prevzatie zodpovednosti. No nemyslí si, že by opozícia v súvislosti s atentátom mala predložiť návrh na odvolanie ministra vnútra.

Šutaj Eštok upozorňuje, aby sme si nemýlili príčinu s dôsledkom. Je si plne vedomý toho, čo má urobiť - vyšetriť útok a zastaviť nenávisť, ktorá sa šíri na sociálnych sieťach. "Budeme veľmi tvrdí a razantní," prisľúbil.

Prezradil, že vyšetrovanie prebieha, tím je kompetentný, má veľa členov a pracuje s viacerými verziami. Aktuálne ide o trestný čin úkladnej vraždy, no potvrdil, že môže byť prekvalifikovaný na trestný čin terorizmu.

Gröhling tvrdí, že je dôležité upokojiť situáciu a zabrániť tomu, aby sa nešírili rôzne verzie, ale vždy iba jedna informácia, ktorá je pravdivá a na ktorej sa zhodnú všetci. Zároveň vymenoval niekoľko, ktoré sa šíria v mediálnom priestore. Šutaj Eštok mu vytkol, že takto sám šíri dezinformácie. Nemá totiž informáciu o tom, že by sa atentátnik nachádzal v psychiatrickom liečení. Písali o nej aj viaceré médiá.

Taktiež nevie o tom, že by Meta vymazala komunikáciu útočníka, vymazala iba jeho profil. Komunikáciu podľa ministra vnútra vymazal niekto skôr. "Robíme dňom a nocou, aby sme mohli záver oznámiť čo najskôr. Obrátime zem hore nohami, aby sme zistili, aká tá pravda je," dodal.

Chápe, že verejnosť má záujem o informácie, no nemôže dopustiť marenie vyšetrovania. Zároveň odmietol zriadenie vyšetrovacej komisie, ktorej vznik navrhovala SaS.

Líder SaS upozornil, že mu ide o jednotnosť informácií, a nie o to, aby sa tento čin zneužíval na obmedzovanie slobody médií, lebo potom sa šíria dezinformácie. Zopakoval, že je dôležité sadnúť si za okrúhly stôl a nastaviť aj komunikáciu politikov v médiách, ktorá teraz nie je jednotná. Hádky podľa neho k ničomu nevedú.

Prvú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok