Taraba chce naspäť tvrdú výmenu názorov. Je to iba rada, ale nehovorte, že ste za absolútnu slobodu slova, vytýka mu Jaurová

O legislatívnych návrhoch SNS, médiách a ako by mala vyzerať nová politická kultúra sme sa rozprávali v relácii V politike s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nom. SNS) a poslankyňou Zorou Jaurovou (PS).

V politike
Foto: ta3/Beáta Čúzyová

SNS prichádza s niekoľkými legislatívnymi opatreniami. Chce s nimi ísť do parlamentu na najbližšiu schôdzu. Chce taktiež zakročiť proti klamstvám, predložila preto balík viacerých mediálnych zákonov. Čo nimi chce dosiahnuť? 

"Predseda vlády po atentáte skončil v nemocnici. Verejnosť jasne povedala, že veľkú mieru zodpovednosti nesie opozícia. To, čo sa udialo, je mementom. Tá miera neobjektívneho hejtu, ktorému bol vystavený premiér, je dôkazom toho, že niektoré médiá si slobodu slova zamenili za obyčajné legitimizovanie šírenia lží jednostrannej propagandy," myslí si Taraba.

"SNS prišla so sériou poslaneckých návrhov, čo je dosť problematické, ak chceme riešiť práve nenávisť v spoločnosti," oponuje Jaurová.

Anketa

Ktorý z hostí vás svojimi argumentmi najviac presvedčil?

Tomáš Taraba (SNS)
- %
Zora Jaurová (PS)
- %
Celkovo hlasov: 212

Klamlivá informácia = prevzatie zodpovednosti

Každé jedno médium musí niesť zodpovednosť za to, čo napíše. "To, že sa niekoľko rokov neviete domôcť pravdy, keď vás niekto okydá, tak je to neospravedlniteľné," hovorí Taraba. 

Minister životného prostredia na príklade vysvetlil, že ak si niekto vymyslí, že ide vyrúbať všetky lesy, aby odstrelil medvede a nikde to v zákone nie je, navrhuje, aby sa do 30 dní overilo, či je to pravda, alebo nie.

Jednotlivé médiá alebo osoby by museli za nepravdivú informáciu prevziať zodpovednosť.

"Vtedy sa rozlíši, kto je seriózne médium a kto je obyčajné klamlivé médium. O tomto ten zákon je a ja verím, že aj opozícia za to zahlasuje," podotkol.

Polarizácia spoločnosti

Jaurová reaguje, že sa úplne nezhodujú na diagnostike toho, prečo sme v tejto situácii. Podľa nej atentát na premiéra iba upriamil pozornosť na to, že na Slovensku narastá polarizácia spoločnosti.

"Narastá preto, lebo sa tu účelovo využíva a zneužíva nenávisť, hnev a negatívne emócie ľudí na získavanie politických bodov. Je to niečo, čo naozaj treba riešiť. Za deklaráciu, ktorú sme prijali v parlamente a ktorú navrhla koalícia, sme zahlasovali všetci. Je to spoločný záväzok nás politikov, že nebudeme politizáciu zväčšovať," povedala Jaurová s tým, že to vytvára otázku, či sú na to politici dostatočne pripravení.  

Okrúhly stôl

Jaurová stretnutie za okrúhlym stolom podporuje. "Debata s novinármi a občianskou spoločnosťou je presne to, čo máme robiť a dopracovať sa k tomu, aby sa situácia vyriešila. Problém je ten, že sa to nestalo," zdôraznila a dodáva, že pokiaľ chceme novú politickú kultúru, tak sa musíme dohodnúť všetci, inak to nemá zmysel. 

"Máme okrúhly stôl, ktorý funguje a platí," reaguje Taraba.

"Ten okrúhly stôl sa volá parlament, kde si vymieňame názory a návrhy. Ja nerozumiem, že sa musíme stretnúť za jedným stolom, aby sme sa na niečom dohodli. Chceme sa dohodnúť na tom, že sme demokratický štát a sme proti tomu, aby sa tu strieľali politici," dodal.

Šibenice a davy ľudí

Taraba povedal, že po atentáte sa snažili situáciu upokojiť a nerozumie tomu, že prvá tlačová beseda od opozície bola, že im dáva 100 dní mieru. Koalícia podľa neho situáciu nechcela využiť na žiadne protesty či vyhrážky.

"My sme neťahali po atentáte davy ľudí pred vaše domy so šibenicami, čo by ste robili vy. Ten, ktorý strieľal, nemal ďaleko od opozície," hovorí.

Tvrdá výmena názorov s faktami

Nepáči sa mu, že opozícia sa snaží diktovať koalícii, či môže alebo nemôže nejaký zákon predložiť. "Kto ste vy, my sme vyhrali voľby a vy ste opozícia. Máme právo na legislatívnu činnosť, žiadny atentátnik nám nebude brániť plniť si volebný program," dodal s tým, že kritika médií a opozície má vychádzať z faktov.

"No ak na niekoho poviete, že je mafián, korupčník, tak ste na omyle. Nehrajme sa tu, vráťme sa do tvrdej výmeny názorov, ale na základe faktov. Prestaňme ľudí hecovať, že ideme vytiahnuť Slovensko a pričleniť ho k Rusku a podobne. Ak budete robiť politiku hejtu, tak to je tenký ľad," upozornil. 

Jaurová oponuje, že za päť minút, čo minister životného prostredia rozprával, povedal desať tvrdení, ktoré neboli pravda alebo boli prekrútené.

Ako príklad uviedla: "Nie je pravda, že sme vyzývali k tomu, aby niekto, kto nie je odsúdený, išiel do basy." Taraba reagoval slovami: "Fico do basy." Tie zneli medzi ľuďmi na opozičných protestoch.

"Je to iba rada, ale nehovorte, že ste za absolútnu slobodu slova. Človek má vtedy právo nabádať k násiliu. Vaši kolegovia z koalície takýchto ľudí stíhajú," poznamenala Jaurová s tým, že to považuje za správne. 

Celú reláciu si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok