Čínsky minister hrozí Taiwanu rozdrvením, ak sa oddelí. Provokácie majú svoje hranice, tvrdí

2.6.2024 07:36

Čína je otvorená komunikácii so Spojenými štátmi na vojenské témy, povedal v nedeľu čínsky minister obrany Tung Ťün na bezpečnostnej konferencii v Singapure. Varoval súčasne, že čínska armáda je pripravená použiť silu, aby zastavila snahy o nezávislosť Taiwanu.

Tung Ťün, Čína
Foto: TASR/AP
Čínsky admirál Tung Ťün, od decembra 2023 minister národnej obrany Čínskej ľudovej republiky.

Ako uviedla agentúra AFP, čínsky minister prišiel s týmito vyhláseniami dva dni po tom, ako sa v rámci bezpečnostnej konferencie Dialóg Šangri-La v piatok v Singapure stretol s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

USA a Čína

Austin po schôdzke znovu potvrdil platnosť záväzku prezidentov USA a Číny - Joea Bidena a Si Ťin-pchinga - zo summitu v San Franciscu z novembra 2023, že v nasledujúcich mesiacoch sa obnovia telefonické rozhovory na úrovni čínskych a amerických veliteľov. Peking zo svojej strany privítal "stabilizáciu" vzťahov medzi oboma krajinami.

Tohtoročná konferencia Dialóg Šangri-La sa koná týždeň po tom, čo Čína uskutočnila vojenské cvičenia okolo samosprávneho Taiwanu a varovala pred vojnou o ostrov, na ktorého čele je teraz prezident Laj Čching-te, označovaný Pekingom za "nebezpečného separatistu".

Zjednotenie vlasti

Čínsky minister pripomenul, že Čínska ľudová oslobodzovacia armáda bola vždy nezničiteľnou a mocnou silou "pri obrane zjednotenia vlasti" a že bude za každých okolností konať rázne, aby obmedzila nezávislosť Taiwanu a zabezpečila, že vo svojich pokusoch nikdy neuspeje.

"Kto sa odváži oddeliť Taiwan od Číny, bude rozdrvený na kusy a utrpí skazu," upozornil minister Tung.

Pokiaľ ide o Juhočínske more, ktoré si Čína nárokuje takmer celé a kde bola zapojená do konfrontácií s filipínskymi plavidlami, Tung varoval pred nerešpektovaním nárokov Pekingu.

"Čína zachovala dostatočnú zdržanlivosť voči porušovaniu práv a provokáciám, ale má to svoje hranice," povedal Tung.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. mája 2024 o tom, ako Čína ukončila manévre v okolí Taiwanu.

Témy: Taiwan Čína USA
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok