Slovensko je pod mrakom a búrky silnejú. Na východe vyvalilo stromy a odnieslo strechu rodinného domu

1.6.2024 10:28 , Aktualizované: 1.6.2024 17:59

Výstrahy pred búrkami sa v sobotu rozšírili na celé Slovensko. Platia do 20.00 h. Vydal ich Slovenský hydrometeorologický ústav. V niektorých okresoch na východe sa zvýšili na druhý stupeň z troch.

dážď dáždnik búrka
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

"Je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami," priblížili meteorológovia.

Upozornili, že s búrkami môže byť spojený vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov, silný vietor aj krúpy.

Výstrahy pre východ

Výstrahu druhého stupňa vydal SHMÚ pre okresy Košice mesto, Košice-okolie, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Humenné, Prešov, Snina a Vranov nad Topľou do 18.00 h.

"Je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami," priblížili meteorológovia.

Intenzívne búrky aj supercely

Naše územie potrápi ďalšia vlna intenzívnych búrok počas celého víkendu. Niekde sa vyskytli už v sobotu ráno a v nasledujúcich hodinách ešte zosilnejú, uvádza portál iMeteo.sk.

"Nad našou oblasťou sa nachádza tlaková níž, ktorej stred je nad Českom a okolo ktorej sa obtáča rozsiahle zrážkové pole, ktoré dnes zhorší povodňovú situáciu na juhu Nemecka," informuje meteorologický portál.

V noci sa cez západné Slovensko prehnal búrkový systém. Skoro ráno postúpil z Nemecka nad južné Slovensko a búrky majú byť pomerne silné. Neobídu ani západ, no očakávajú sa predovšetkým dopoludnia.

Na strednom a východnom Slovensku majú byť celý deň. Na juhovýchode môžu udrieť supercely.

Popadané stromy a strhnutá strecha

Hasiči v Košickom kraji počas sobotňajšieho popoludnia zaznamenali doposiaľ päť výjazdov. Uviedol to hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jozef Bálint s tým, že išlo o popadané stromy a strhnutú strechu v obci Iňačovce v Michalovskom okrese. Obec Senné eviduje strhnutú strechu aj vyvalený stĺp elektrického vedenia.

"Výjazdy hasičov sa v štyroch prípadoch týkali popadaných stromov. Zvyšnú časť strechy rodinného domu v Iňačovciach, ktorú strhlo vplyvom búrky, hasiči pomohli dať dole a výjazd ukončili," spresnil Bálint.

Strechu rodinného domu strhlo aj v obci Senné v Michalovskom okrese. Pre TASR to potvrdil starosta Marcel Nemčík. "Strechu sa podarilo dať naspäť a ukotvujeme ju. Odstraňujeme aj spadnutý strom a spadol tiež elektrický stĺp, čiže nemáme elektrinu," doplnil.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok