FIFA dostáva kritiku pre preplnený kalendár. Organizácii hrozia pokuty, hráči sa vyhrážajú štrajkom

31.5.2024 17:21

Asociácia profesionálnych futbalistov Anglicka (PFA) v piatok pohrozila Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) štrajkom hráčov v súvislosti s preplneným kalendárom v nasledujúcej sezóne. Svetový riadiaci orgán je pod čoraz väčším tlakom, aby riešil nadmerné zaťaženie elitných hráčov, pričom mu hrozia právne kroky. Informovala o tom agentúra AFP.

Futball
Foto: TASR/AP

Problémový preplnený kalendár

PFA chce prijať opatrenia na zmenu preplneného kalendára, najmä v súvislosti s rozšírenými MS klubov s 32 mužstvami, ktoré sa majú konať budúce leto. Na štvrtkovom podujatí PFA a Medzinárodnej hráčskej únie (FIFPRO) v Londýne odznelo, že hráči sa nachádzajú "v bode zlomu".

Výkonný riaditeľ PFA Maheta Molango pripomenul nedávny rozhovor s hráčmi nemenovaného klubu, ktorým kládol otázku: "Ako ďaleko by ste chceli ísť?"

Možný štrajk

Odpoveď niektorých z nich smerovala k možnému štrajku. "Ďalší sa zase posťažovali, že je síce pekné, že sú milionári, ale nemajú čas na to, aby tie peniaze míňali. Dospeli sme do bodu, keď nemôžeme poľaviť v žiadnej akcii," vyjadril sa Molango.

V liste, ktorý nedávno Asociácia svetových líg a FIFPRO zaslali prezidentovi FIFA Giannimu Infantinovi, sa uvádza, že celosvetový futbalový program je už za hranicou. FIFA v odpovedi uviedla, že svojím "harmonickým" plánovaním zaručí blaho hráčov.

"Máme pred sebou najhoršiu sezónu, pokiaľ ide o nový kalendár zápasov, keď do neho vstúpi nový formát Ligy majstrov a rozšírené MS klubov," uviedol Alexander Bielefeld, riaditeľ pre globálnu politiku a strategické vzťahy vo FIFPRO. Počet zápasov v Lige majstrov, Európskej lige a Európskej konferenčnej lige UEFA sa zvýši vplyvom navýšenia účastníkov na 36 tímov. "Zväzy cítia viac ako kedykoľvek predtým, že s pracovným zaťažením hráčov treba niečo urobiť, je potrebné ho regulovať," dodal Bielefeld.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok