Prežil Slovenské národné povstanie aj holokaust. Veterán Šimko oslavuje 100 rokov

31.5.2024 17:08 , Aktualizované: 31.5.2024 17:08

Prežil Slovenské národné povstanie aj holokaust. Ako takmer storočný sa stal tvárou zbierky munície pre Ukrajinu. Otto Šimko oslavuje 100 rokov.

29. augusta 1944 nemecký Wehrmacht vstúpil na naše územie. Okrem armády proti Nemcom bojovalo aj tisíce partizánov. Jedným z nich bol aj Otto Šimko. Dodnes o tom vydáva svedectvo a poslucháčov má aj v generácii mladšej, ako jeho vnuci.

"Mladým ľudom by som odkázal jedno heslo. Všetko, čo nie je vecné, musí skončiť. Ten pozitívny vzťah k životu nemôžu ovplyvniť vonkajšie trable," odkazuje veterán.

Pána Šimka prišiel deň pred narodeninami navštíviť aj ukrajinský veľvyslanec. Slová bývalého partizána o zbierke munície na Ukrajinu chytili za srdce mnohých tamojších obyvateľov. Poslali mu dokonca list, pod ktorý sa podpísalo vyše 30 známych tvárí Ukrajiny.

Myroslav Myronovyč Kastran, ukrajinský veľvyslanec, povedal: "Jeho vyjadrenie povzbudilo aj na Ukrajine mnohých, že človek v takom veku vie vysvetľovať veci úplne jednoducho."

Dostal mnoho významných gratulácií

Medzi gratulantmi bol aj bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš, ktorý povedal: "Otto Šimko je hrdina a to dokazuje nielen svojou angažovanosťou či už počas druhej svetovej vojny, alebo počas socializmu, ale aj teraz. Jeho životné názory sú presné a mám veľkú radosť, že tento 100-ročný človek v dnešnej dobe ukazuje, o čom by mal byť život, statočnosť a čestnosť."

Život Otta Šimka by vydal na dlhý seriál. Okrem SNP prežil aj holokaust, počas ktorého sa musel kvôli jeho pôvodu skrývať. Mnohí ho nazývajú hrdinom, tento titul si on sám však nerád pripisuje. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok