Ružín trápia tony odpadu z osád. O riešení problému sa zatiaľ len hovorí

31.5.2024 16:37

Ľudia z okolia Ružínskej priehrady dostali ďalší prísľub o tom, že táto vodná nádrž bude čistejšia. Vždy po intenzívnych dažďoch tam totiž priplaví tony odpadu z okolitých osád. O riešení problému sa však zatiaľ len hovorí. Konkrétne kroky by vraj mali byť viditeľné na jeseň.

Aktuálne sú vody a brehy Ružínskej priehrady pomerne čisté. Nedávno sa o to postarali dobrovoľníci.

“My čistíme už len dôsledky. Cez akciu vyzbierame 300 až 500 vriec a v jednom vreci je 5 až 10 kíl,” povedal Ladislav Stupák, predseda OZ Save Nature by Čivas.

Len čo však nastane intenzívny dážď, udeje sa to, čo už v obciach na brehu Ružína dôverne poznajú.

“Príde vlastne jedno pole komunálneho odpadu, ktoré bude povedzme v dĺžke 200 metrov a na celej hladine. A keď tu príde človek nedomáci, myslí si, že je tam lúka. Nevidíte potom vodnú hladinu,“ vysvetlil Igor Petrik, starosta Margecian.

Odpad zachytia steny

Tony odpadu zachytia norné steny. Ibaže tie treba čistiť, a to stojí dobrovoľníkov stovky hodín práce a vodohospodárov tisícky eur. Každý pritom vie, že čoskoro sa všetko zopakuje. Ministerstvo práce prišlo s myšlienkou riešiť problém tam, kde odpad vznikol, teda v osadách. A zamestnať na to tých, ktorí sa vlastne na jeho vytvorení podieľali.

“V neskoršej fáze by sme chceli, aby tu vznikol sociálny podnik alebo sociálne podniky, ktorých predmetom podnikania bude zber a nakladanie s týmito odpadmi,” dodal Branislav Ondruš, štátny tajomník rezortu práce.

Na rozbeh projektu prispeje ministerstvo, avšak kým sa tak stane, čaká práca štátnu správu na regionálnej úrovni.

“Identifikujeme na riekach Hnilec a Hornád jednotlivé problémové miesta, kde tento odpad vzniká a dostáva sa do riek alebo potokov a na základe presných kritérií identifikujeme počet ľudí, ktorí by sa mohli do pilotného projektu zapojiť,” vyjadril sa prednosta Okresného úradu v Gelnici Anton Bašniar.

Prví zamestnanci by mohli začať zberať odpad v osadách na jeseň. Sociálny podnik by mohol vzniknúť po vyladení všetkých detailov po roku alebo roku a pol.

“Keď uvidíme nejaké výsledky, potom sa môžeme tešiť. Ale myšlienka je vynikajúca,” ozrejmil Stupák.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok