Máte v pláne kúpu bytu či domu? Pozrite sa, v ktorých krajoch a ako zlacneli reality

1.6.2024 11:00

Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie odštartovali rok 2024 medzikvartálnym aj medziročným poklesom. Oproti 4. štvrťroku vlaňajška sa znížili v priemere o 1,7 %, pokles prišiel po dvoch štvrťrokoch.

Trh nehnuteľností
Foto: TASR/Miroslava Mlynárová

Medziročne sa domy a byty predávali lacnejšie o 2,8 %, tento pokles pretrval už štvrtý štvrťrok za sebou. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad SR.

Zlacneli staršie aj nové reality

Medzikvartálne sa zníženie cien podľa štatistikov prejavilo pri oboch typoch realít, pričom dynamickejší pokles na úrovni 2,1 % bol pri nových nehnuteľnostiach. Existujúce nehnuteľnosti zlacneli miernejšie o 1,7 %.

"Trend medzikvartálneho zlacňovania sa prejavil vo väčšine z ôsmich slovenských krajov, vývoj v regiónoch sa však značne líšil. Celkovo v troch krajoch Slovenska zlacneli obe kategórie nehnuteľností určených na bývanie – ako existujúce, tak aj nové byty. V ďalších troch regiónoch zlacňovali len staršie byty a vo dvoch krajoch ceny naopak v oboch segmentoch stúpli," priblížil ŠÚ SR.

Pozrite si reportáž o zlacňovaní bývania:

Ako sú na tom kraje?

Najdynamickejšie zlacňovanie sa v 1. štvrťroku prejavilo v Bratislavskom kraji, kde sa ceny starších nehnuteľností znížili o 6,7 % a pri nových bytoch a domoch o 8,7 % v porovnaní s cenami na konci roka 2023. Pokles cien v oboch kategóriách zaznamenali tiež Trenčiansky a Prešovský kraj, dynamickejšie zlacňovali nové byty.

V Trnavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji ceny starších realít síce klesli, ale ceny nových rástli. "Zaujímavý vývoj sa prejavil v Nitrianskom kraji, kde staršie nehnuteľnosti o takmer 11 % medzikvartálne zlacneli, ale nové o viac ako 5 % zdraželi. Opačný trend pretrval v Žilinskom a Košickom kraji, kde ako staršie, tak nové byty zvýšili predajné realizačné ceny," konštatovali štatistici.

Medziročné zníženie cien počas 1. štvrťroka výraznejšie ovplyvnil pokles nových nehnuteľností, ktoré sa predávali o 3,6 % lacnejšie ako pred rokom. Ceny existujúcich realít boli medziročne nižšie o 2,6 %.

"Spomedzi štyroch krajov s poklesom vo všetkých segmentoch najvýraznejšie zlacnenie zaznamenal Bratislavský kraj, v ktorom ceny starších bytov medziročne klesli o 8 % a nové o 9 %. Ide o región s vysokým podielom na celom trhu predajov. Významnejšie zlacňovanie evidoval tiež Trnavský kraj, v ktorom sa nové nehnuteľnosti predávali medziročne lacnejšie o vyše 11 %," vyčíslili štatistici.

Oproti roku 2010 narástli ceny o 80 percent

Aj v Nitrianskom a Prešovskom kraji sa podľa nich predávali byty a domy lacnejšie ako pred rokom, dynamickejšie poklesy boli pri starších nehnuteľnostiach. Jediným krajom, kde sa prejavili protichodné medziročné trendy vývoja pri starých a nových realitách, bol Žilinský kraj.

Spomedzi regiónov, v ktorých boli aktuálne predajné ceny medziročne vyššie v oboch sledovaných segmentoch, sa dynamickejšie zdraženie pri nových nehnuteľnostiach prejavilo v Trnavskom a Košickom kraji. Výraznejšie zdraženie pri starších realitách bolo zase v Banskobystrickom kraji.

V dlhodobom porovnaní, teda oproti priemeru roka 2010, boli v 1. kvartáli tohto roka ceny nehnuteľností na Slovensku vyššie o 80 %, doplnil ŠÚ SR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok