Francúzsko zasiahol ďalší masívny štrajk. Lekárňam chýbajú lieky, v uliciach boli tisíce demonštrantov

30.5.2024 20:03

Viac ako 18-tisíc z 20-tisíc francúzskych lekární vo štvrtok malo zatvorených kvôli masovému štrajku na protest proti pretrvávajúcemu nedostatku liekov, uzatváraniu lekární, nedostatočnému odmeňovaniu a riziku deregulácie predaja cez internet. Informovala o tom agentúra AFP.

Lieky
Foto: TASR/Michal Svítok (ilustračný záber)

Podľa lekárenských odborov USPO a FSPF vyšlo do ulíc po celom Francúzsku vyše 30-tisíc ľudí. To je šesťkrát viac ako pri poslednej veľkej mobilizácii v roku 2014.

Lekárnici zháňajú lieky

Lekárnička Isabelle Paillerová pôsobí už 30 rokov v mestečku Bellac v strednom Francúzsku. Agentúre AFP povedala, že každý deň vynakladá "neuveriteľné množstvo energie na zháňanie liekov", ktoré chýbajú. "Musíme prestať liečiť diabetikov, pretože nám chýba injekčný liek Trulicity. Ja a môj tím trávime hodinu a pol až dve hodiny denne obvolávaním lekárov, univerzitnej nemocnice a laboratórií," uviedla.

Hnutie spojilo všetkých zástupcov profesie: odbory, skupiny lekárnikov a študentov. Odbory požadujú zvýšenie odmien od roku 2025 a ako dôvod uvádzajú infláciu. Profesijné organizácie sú tiež znepokojené možnou snahou zjednodušiť internetový predaj liekov bez lekárskeho predpisu.

Pozrite si archívnu reportáž o februárových protestoch farmárov vo Francúzsku:

Ohrozené pracovné miesta

"Sú tu všetky prvky, ktoré môžu sieť lekární, ktoré zamestnávajú celkom 130-tisíc ľudí, zlikvidovať," varoval predseda USPO Pierre-Olivier Variot.

"Musíme zachovať chladnú hlavu," povedal poslanec Marc Ferracci zo strany Obnova, ku ktorej patrí aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Potvrdil, že skutočne pokračuje "debata o tom, či je vhodné uvoľniť" pravidlá pre internetový predaj liekov bez lekárskeho predpisu bez toho, aby však bol "spochybnený princíp monopolu" lekární.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok