Únia ho sankcionuje, Slovensko chráni. Hlave proruskej siete chcú zrušiť dočasné útočisko

Proruský ukrajinský politik a podnikateľ Arťom Marčevskij dostal na Slovensku dočasnú ochranu, zatiaľ čo Česká republika ho koncom marca zaradila na sankčný zoznam. V jeho prípade už začal konať migračný úrad.

Arťom Marčevskij
Foto: Facebook/АртМар

Chcel ovplyvňovať a podplácať

Marčevskij sa podľa českej vlády a spravodajských služieb spolu s ďalším proruským ukrajinským politikom Viktorom Medvedčukom pomocou mediálnej platformy Voice of Europe pokúšali ovplyvňovať politiky v niekoľkých európskych krajinách a niektorým z nich aj odovzdávať peniaze.

Informácie o dočasnom útočisku Marčevského na Slovensku boli medializované začiatkom mája, upozornil na ne český Deník N. 27. mája Marčevského zaradili aj na sankčný zoznam Európskej únie.

Migračný úrad Ministerstva vnútra SR už spustil úkony súvisiace so začatím konania o zrušení jeho dočasného útočiska.

"V súvislosti s medializovaným prípadom ukrajinského štátneho príslušníka, ktorý bol 27.5.2024 zaradený na sankčný zoznam EÚ, boli zo strany správneho orgánu, Migračného úradu MV SR, zahájené úkony súvisiace so začatím konania o zrušení jeho dočasného útočiska," informoval o tom hovorca ministerstva Matej Neumann.

Pozrite si archívnu reportáž z 31. marca 2024 o tom, ako ukrajinská tajná služba SBU pomohla českej kontrarozviedke odhaliť proruskú sieť v Prahe.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok