Trest za nesprávne vyoperované oko. Lekárka dostala podmienku, dva roky sa nedostane na sálu

30.5.2024 12:00

Lekárku z prípadu vyoperovaného nesprávneho oka odsúdil Mestský súd Bratislava na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou dva roky, nesmie tiež dva roky operovať. Vyplýva to z vyjadrenia súdu, ktoré poskytol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

V Bratislave má vzniknúť centrálny pamätník obetí koronavírusu, stáť by mal pri Nemocnici Ružinov
Foto: TASR/Pavol Zachar

Odškodné pre pacienta aj poisťovne

Trestný rozkaz je právoplatný od polovice februára.

"Mestský súd trestným rozkazom zo dňa 28. decembra 2023 rozhodol tak, že obvinenú Alenu Furdovú uznal vinnou z prečinu ublíženia na zdraví," uvádza sa v stanovisku.

Náhrada škody sa týka nielen pacienta, ale aj Sociálnej poisťovne a Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Je povinná nahradiť poškodenému škodu v sume 64 015,50 eura, VšZP škodu v sume 140,58 eura a Sociálnej poisťovni v sume 18 663,06 eura," píše sa v stanovisku.

Nedostatočné zaškolenie personálu

V bratislavskej Nemocnici Ružinov vyoperovali v roku 2021 pacientovi nesprávne oko. Prípad preveroval okrem polície aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Podnet vyhodnotil ako opodstatnený a zariadenie pokutoval. Nemocnica potvrdila, že po incidente preškolila personál očnej kliniky v predoperačnej príprave. Do takzvaného checklistu sa zapracovali nové poznatky.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. júna 2022 o incidente v ružinovskej nemocnici.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok