Umelecké dielo nazval špinavými plachtami, na ktorých sú výkaly. Michelko podľa autorov šíril klamstvá, žiadajú ospravedlnenie

29.5.2024 20:55

Poslanec SNS Roman Michelko vzbudil pozornosť videom na sociálnych sieťach, v ktorom nepravdivo obvinil výtvarníkov Moniku a Bohuša Kubinských. Tí sú autormi projektu Lúka a Nebeské kamene. Poslanec tvrdil, že pri tvorbe diela Lúka použili telesné výlučky.

lúka, Michelko
Foto: TASR/Jakub Kotian, Facebook/Otvorená Kultúra
Roman Michelko a dielo Lúka

Video zverejnil v deň, keď sa v parlamente hlasovalo o návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia (FPU).

Poslanec vo videu uviedol nepravdivé informácie, upozorňuje platforma Otvorená kultúra. Michelko o diele, ktoré podporil FPU, povedal, že bolo “posledným bodom, ktorý rozhodol pre váhajúcich koaličných partnerov”, aby v parlamente zahlasovali za plánované zmeny.

Špinavé plachty

Poslanec použil nemiestny slovník a tvrdí, že v diele Lúka boli použité „obsraté, osemenené a zakrámované posteľné plachty“. Po dvoch hodinách Michelko toto video zmazal.

Autori projektu boli z vyjadrení poslanca SNS zhrození. „Sme zhrození nielen z vulgárneho slovníka poslanca Michelka, ale najmä z toho, že šíri nepravdivé informácie bez overenia a navyše ich používa ako údajný argument, ktorý rozhodol o hlasovaní v parlamente,“ uviedli.

Prírodné pigmenty

Pozadie diela sa preto rozhodli objasniť. „'Spomienky' posteľných obliečok v kurátorskom texte sú, samozrejme, metaforou. S ohľadom na ekológiu použila autorka recyklovaný materiál, čisté a oprané obliečky zo železničiarskeho internátu, na ktoré otláčala prírodné pigmenty – extrakty z ibišteka, šafranu, fialiek, ruží, slnečníc, bazy, cvikly, avokáda, orechov a rozmarínu, víno a čaj.“ Zároveň požadujú, aby sa im poslenec Michelko ospravedlnil.

Autori diela tiež ozrejmujú, že využívaní telesných tekutín v umení nie je nič zvrátené, ak ich použitie nie je samoúčelné. „Oveľa šokujúcejšie a zvrátenejšie je nepravdivo niekoho obviniť v Národnej rade SR aj na sociálnych sieťach a vzápätí svoje obvinenie bez ospravedlnenia zbabelo stiahnuť,“ vyjadrili sa.

Prehliadka pre poslancov

Autorka Monika Kubinská chce vyvrátiť klamlivé informácie o diele aj zorganizovaním komentovaných prehliadok výstavy pre poslancov a poslankyne parlamentu.

Cieľom prehliadok je predstaviť im dielo naživo, priblížiť proces jeho vzniku, osvetliť umelecký zámer, a zároveň sa otvoriť diskusii a zodpovedať všetky otázky týkajúce sa tvorby, ale i financovania diela Lúka zo zdrojov FPU. 

Pozrite si archívnu reportáž z 24. apríla 2024 o zmenách vo Fonde na podporu umenia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok