Vojna v Gaze môže podľa izraelského predstaviteľa trvať ešte sedem mesiacov. Hovoril o nevyhnutnom čase

29.5.2024 18:37 , Aktualizované: 29.5.2024 22:27

Vojna v Pásme Gazy potrvá pravdepodobne ešte ďalších sedem mesiacov. Dnes to podľa agentúr AP a AFP vyhlásil izraelský poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi.

Izrael začal svoju ofenzívu proti palestínskemu hnutiu Hamas po jeho teroristickom útoku zo 7. októbra. Za cieľ operácie si Izrael podľa Hanegbiho stanovil zničenie vojenskej infraštruktúry Hamasu a jeho spojencov, ale aj návrat unesených rukojemníkov.

Ďalšie mesiace bojov

"Predpokladáme ďalších sedem mesiacov bojov," uviedol Hanegbi. To je podľa neho nevyhnutný čas na dosiahnutie vytýčených cieľov. "Víťazstvo pre nás znamená zničenie vojenských kapacít Hamasu, návrat všetkých rukojemníkov a zaručenie istoty, že po konci vojny nebude z Pásma Gazy prichádzať (pre Izrael) žiadna hrozba," uviedol činiteľ.

Na začiatku mája izraelská armáda začala pozemné operácie na juhu Pásma Gazy a pri meste Rafah. Vďaka tomu podľa Hanegbiho má teraz Izrael pod kontrolou 75 percent nárazníkovej zóny pri hranici medzi Pásmom Gazy a Egyptom.

Cieľom je podľa neho získať kontrolu nad celým týmto pásom, ktorý je často označovaný názvom Filadelfský koridor. Podľa Hanegbiho ide o kľúčový cieľ, pretože oblasť slúži na pašovanie tovaru a vojenského vybavenia do Pásma Gazy. "Spoločne s Egypťanmi musíme predísť pašovaniu zbraní (do Pásma Gazy)," uviedol blízky spolupracovník premiéra Benjamina Netanjahua.

Pozrite si reportáž z 29.5.2024 o situácii v Pásme Gazy:

Povojnová budúcnost

Podľa Hanegbiho sa o povojnovej budúcnosti Pásma Gazy stále rokuje. Pre izraelskú vládu je kľúčové, aby zaistila bezpečnosť pre Izrael a aby "Palestínčania boli zodpovední za svoje životy". "Nechceme vládnuť v Pásme Gazy," zdôraznil.

Od začiatku bojov podľa izraelskej tlače uplynulo 236 dní. Odvtedy podľa úradov pod kontrolou hnutia Hamas zomrelo v súvislosti s bojmi v Pásme Gazy na 36-tisíc ľudí. Údaj však nerozlišuje medzi bojovníkmi a civilistami. Konflikt vyvolal krvavý teroristický útok Hamasu zo 7. októbra, keď podľa izraelských úradov zahynulo 1200 ľudí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok