Invázia v Rafahu má ďalšie obete. Z mesta už utieklo približne milión Palestínčanov

28.5.2024 11:15 , Aktualizované: 28.5.2024 17:38

Sedem Palestínčanov zahynulo a desiatky ďalších boli v utorok zranení pri ďalších izraelských úderoch na stanovište s vnútorne vysídlenými ľuďmi západne od Rafahu. Podľa agentúry Reuters to v utorok uviedli zdravotnícke úrady v Pásme Gazy, kde vládne radikálne hnutie Hamas, proti ktorému Izrael vedie vojnu od teroristických útokov z minulého 7. októbra.

Israel_Palestinians367790.jpg
Foto: TASR/AP

Terčom najnovších izraelských úderov boli podľa zdravotníkov a miestnych obyvateľov stany vnútorne vysídlených rodín v oblasti Mavási, ktorá bola vyznačená ako humanitárna zóna. Podľa médií spojených s Hamasom si izraelský úder vyžiadal dokonca 20 obetí na životoch.

Rozsiahly požiar

V nedeľu večer izraelské vzdušné údery proti členom Hamasu v utečeneckom tábore v západnej časti Rafáhu pritom zrejme spôsobili rozsiahly požiar v stanovom meste, ktorý pripravil o život 45 ľudí a ďalších asi 250 zranil. Udalosť, ktorú izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil za "tragickú nehodu" a ktorá sa doteraz vyšetruje, vyvolala ostrú kritiku z radov zástupcov humanitárnej organizácií i medzinárodného spoločenstva.

Iz

Pozrite si reportáž z 27.5.2024 o útoku, ktorý mal byť podľa slov Netanjahua "tragickou nehodou":

Ofenzíva, ktorú kritizujú mnohé štáty

Armáda doteraz tvrdila, že v Rafahu nejde o rozsiahlu akciu, ale o "obmedzenú" operáciu. Od ofenzívy v Rafahu už niekoľko mesiacov odrádzalo Izrael mnoho krajín, vrátane Spojených štátov, preto, že tam od októbra pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy utiekol vyše milióna Palestínčanov. Deň pred začatím operácie v Rafahu 6. mája izraelská armáda vyzvala civilistov vo východnej časti oblasti, aby sa evakuovali k pobrežiu. Postupne evakuačné výzvy rozširovala na ďalšie časti Rafáhu.

Utieklo už približne milión Palestínčanov

V utorok oznámil úrad UNRWA, že Rafah opustil zhruba milión Palestínčanov. Úrad upozornil, že pre evakuovaných ľudí už nie je nikde bezpečné, sú vystavení bombardovaniu, nedostatku potravín a vody. Distribúcia humanitárnej pomoci je už takmer nemožná, dodal úrad OSN.

Agentúra AP popísala katastrofálne podmienky, v ktorých celé rodiny prebývajú v stanoch na pobreží Pásma Gazy. Stany sa tiahnu v dĺžke asi 16 kilometrov. A zatiaľ čo otcovia zháňajú vodu a jedlo, deti prehrabávajú odpadky a sutiny budov a hľadajú zvyšky dreva či lepenky, ktoré by ich matky mohli použiť na oheň na varenie. Neďaleko stanov majú vykopané diery, ktoré slúžia ako toalety, popísala AP.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok