O Fonde na podporu umenia rozhodne prezident. Umelci poslali list do paláca, žiadajú veto

28.5.2024 10:43 , Aktualizované: 28.5.2024 13:15

Od prezidentky Zuzany Čaputovej a jej nového nástupcu Petra Pellegriniho žiadajú umelci, aby vetovali novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). List odoslali v utorok (28. mája 2024), čo je týždeň po schválení v pléne NR SR.

Pellegrini, Čaputová
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Obchádzanie zákona

Osem nezávislých organizácií v otvorenom liste kritizujú najmä pozmeňujúce návrhy, ku ktorým neboli prizvaní odborníci.

"Kultúrna obec aj odborná verejnosť boli účelovo vylúčené z diskusie o tomto návrhu zákona. Pozmeňovací a doplňujúci návrh poslanca Michelka obišiel štandardný legislatívny proces pri zmenách zákona v tomto rozsahu," informujú na Facebooku platformy Otvorená Kultúra! a Anténa - sieť pre nezávislú kultúru.

Problémom sa vyhýba

Novela podľa nich navyše nerieši dlhodobé problémy fondu ako napríklad trvalý nedostatok financií na podporenie všetkých kvalitných projektov, personálne poddimenzovanie a rovnomerná distribúcia verejných zdrojov na umelecké projekty naprieč Slovenskom.

Kritika už odznela

Už počas rokovania o návrhu v parlamente sa umelci postavili proti novele zákona o Fonde na podporu umenia. Vyše 130 odborníkov odoslalo do Národnej rady vyhlásenie. "Pozmeňujúci návrh poslanca Michelka je pre nás neakceptovateľný," vyjadrili sa.

V stanovisku vytkli zámer, ktorý podľa nich má "transformovať odborný a nezaujatý mechanizmus redistribúcie verejných zdrojov na štátny, či ministerský". Novela má byť účinná od 1. júna, teda o pár dní.

Opozícia nesúhlasí

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) odmietlo schválené zmeny.

"Napriek tomu, že s týmto zákonom prakticky nikto nesúhlasí, odhlasovala dnes koalícia novelu, ktorá znamená likvidáciu verejnoprávnej podstaty fondu a jeho ovládnutie ministerkou kultúry. To, čo sme celé roky budovali, dnes koalícia šmahom ruky zničila," uviedla v stanovisku hnutia podpredsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová.

Poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) hovorí o politickom ovládnutí FPU. Reagoval, že pôvodný návrh novely sa zdal neškodný, no zmeny vo výbore z neho urobili nástroj na likvidáciu nezávislej umeleckej tvorby.

Pozrite si archívnu reportáž zo 14. mája 2024 pred schválením novely o FPU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok