Hrajú proti agresii na Ukrajine. Rusko-bieloruská kapela získala moldavské občianstvo

28.5.2024 08:00

Niektorí členovia rusko-bieloruskej rockovej skupiny Bi-2, ktorá vystupuje proti ruskej agresii na Ukrajine, získali moldavské občianstvo. Podľa agentúry AFP to v pondelok oznámil vedúci kancelárie moldavského prezidenta Mai Sandu. Predstaviteľ skupiny spresnil, že deväť ľudí získalo občianstvo, pretože cestovanie s ruským pasom považovali za nebezpečné.

Bi-2, rusko-bieloruská kapela
Foto: X/Reaproy

O hudobníkov sa zaujímajú ruské úrady pre ich odsúdenie ruskej invázie na Ukrajinu, pričom speváka Jegora Bortnika úrady označili za „zahraničného agenta“ po tom, čo kritizoval prezidenta Vladimira Putina na internete.

„Naša krajina chráni ľudskú dôstojnosť, slobodu prejavu a prejavuje solidaritu s tými, ktorí sú v nebezpečenstve,“ uviedol na Telegrame vedúci prezidentskej kancelárie Adrian Balutel. Uviedol, že Sandu podpísal dekrét o udelení moldavského občianstva niektorým členom skupiny.

Pôsobenie skupiny

Skupina má korene v Bielorusku 80. rokov, ktoré bolo vtedy súčasťou Sovietskeho zväzu. Potom pôsobila v Rusku, ale odišla po tom, ako jeho vojská predminulý rok vtrhli na Ukrajinu.

Podľa hovorcu skupiny, ktorého citovala agentúra AFP, medzi deviatimi osobami, ktorým bolo udelené moldavské občianstvo, sú gitarista, umelecký riaditeľ alebo manažér skupiny a ich príbuzní.

Už niekoľko týždňov sa zdržiavajú v Kišiňove, ale v súčasnosti sú na turné po svete, uviedol hovorca. Skupina je podľa neho vďačná moldavskému prezidentovi za ústretový krok.

Moldavsko má od invázie napäté vzťahy s Ruskom, odsudzuje ruskú agresiu a podobne ako Ukrajina sa usiluje o vstup do Európskej únie.

Pozrite si archívnu reportáž zo 14. mája 2024 o tom, ako Rusko postupuje.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok