Český prezident dorazil do Jordánska. Priviezol humanitárnu pomoc pre civilistov v Gaze

27.5.2024 20:46

Český prezident Petr Pavel v pondelok večer pristál v jordánskom Ammáne, kde bude v ďalších dňoch rokovať okrem iného s kráľom Abdalláhom II. Vládnym lietadlom priviezol tiež humanitárnu pomoc v podobe jednej tony dojčenského mlieka v prášku, ktorú jordánska strana následne distribuuje civilistom v Pásme Gazy.

cesky prezident petr pavel
Foto: TASR/AP

S jordánskym kráľom si Pavol telefonoval zhruba pred mesiacom, hovorili vtedy o možnom vývoji situácie na Blízkom východe či o možnostiach humanitárnej pomoci civilistom v Gaze. Abdalláh II. pozval českú hlavu štátu do svojej krajiny už vlani na jeseň.

Plánovaný program

V utorok prezident navštívi v Jordánsku dve nemocnice. V jednej z nich sa okrem iného stretne s tímom českých oftalmológov z pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice, ktorí v krajine pôsobia v rámci zdravotníckeho programu MEDEVAC. Navštívi tiež vojenský podnik Jordan Design and Development Bureau, s ktorým spolupracuje česká firma TATRA Trucks.

Program MEDEVAC je v Jordánsku aktívny od roku 2013, keď sa začala vojna v Sýrii a s ňou spojená utečenecká kríza. Od roku 2015 sa v rámci programu uskutočnilo 61 misií, počas ktorých lekári poskytli odbornú starostlivosť približne 3500 pacientom. Českí lekári vykonali takmer 4000 operácií.

V stredu potom českú hlavu štátu čaká séria rokovaní s najvyššími politickými predstaviteľmi. Okrem kráľa Abdalláha II. a korunného princa Husajna ho privíta tiež napríklad premiér Bišer Chasávna či predsedovia Senátu Fajsal Fáiz a Poslaneckej snemovne Ahmad Safádí.

Prezidenta do Jordánska sprevádzala aj neveľká podnikateľská a akademická delegácia pod záštitou Hospodárskej komory. Misia sa zameriava najmä na zdravotníctvo a obranný priemysel.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok