Tajomstvá Slovenska opäť na obrazovkách ta3. Za zážitkami, krásnou prírodou a kultúrou netreba cestovať ďaleko, hovorí moderátorka Simona Frantová

28.5.2024 06:00

Relácia Tajomstvá Slovenska opäť prichádza na obrazovky ta3. Aj tento raz budú môcť diváci s našou kamerou nahliadnuť do čarovných kútov Slovenska, či nechať sa inšpirovať ako lokálnou gastronómiou, tak i tipmi na dobrodružstvá. Prinášame rozhovor s moderátorkou relácie Simonou Frantovou, ktorá nám prezradila viac.

Zážitky počas nakrúcania relácie Tajomstvá Slovenska
Foto: archív S.F.

Simona, vďaka relácii si už navštívila a videla veľa čarovných miest na Slovensku. Ako teda vo všeobecnosti vnímaš reláciu Tajomstvá Slovenska?

V televízii sa už desať rokov venujem kultúre a relácia Tajomstvá Slovenska sú príjemným spestrením mojej práce. Za uplynulý rok sme so štábom navštívili všetky regióny a krásne miesta, o ktorých som ani nevedela.

Vždy sa teším, keď vidím niečo nové a môžem sa o moje zážitky z ciest podeliť aj s divákmi. Myslím, že relácia je veľmi zaujímavá svojím pestrým obsahom. História, pamiatky, architektúra, kultúra, prírodné krásy… To všetko v nej je a nechýbajú ani adrenalínové dobrodružstvá, prekvapenia či regionálna kuchyňa.

Myslím, že každý si pri pozeraní príde na svoje. Relácia mala minulý rok u divákov veľký úspech, a tak mám úprimnú radosť, že pokračuje a ukážeme im ďalšie krásne zákutia našej krajiny. 

Čo ty osobne najradšej spoznávaš, navštevuješ? K čomu máš najbližší vzťah?

Veľmi blízko mám ku kultúre, ale tú si užívam v rámci moderovania ranného vysielania. Preto sa vždy teším, keď počas nakrúcania Tajomstiev Slovenska vidím a zažijem aj niečo iné.

Asi najviac ma bavia tie adrenalínové prekvapenia. Vyskúšala som si napríklad skialp, chodíme na cyklotúry, túry, splavy, feraty. Väčšinu z týchto dobrodružstiev by som sa len tak nerozhodla absolvovať, takže často vystupujem zo svojej komfortnej zóny.

V súkromí veľmi rada varím, tak sa vždy poteším aj z toho, keď si z ciest prinesiem nejaký nový recept.

Sú to regionálne recepty? Podľa čoho vyberáte, čo budete variť?

Áno, v každej časti ukážeme aj nejakú kulinársku špecialitu z regiónu. V predošlom cykle sme napríklad pripravovali liptovské droby, gemerské guľky, tradičné pirohy, piekli medovníky a skúšali vyrobiť korbáčiky.

A takéto zážitkové varenie nebude chýbať ani v ďalších častiach. Myslím, že Slovensko má čo ponúknuť aj čo sa gastronómie týka a je to aj príjemným spestrením obsahu relácie.

Čo považuješ za najkrajšie miesto, ktoré si vďaka Tajomstvám Slovenska objavila?

Každý región ma prekvapil niečím iným, a preto si ani neviem vybrať jedno miesto, kde by sa mi páčilo najviac. Po každom nakrúcaní som plná zážitkov, emócií a odchádzam so slovami, že sa tam chcem určite vo voľnom čase vrátiť.

Najbližšie sa chystám napríklad do Košíc, ktoré ma očarili nielen krásnou architektúrou, bohatou históriou či pamiatkami, ale aj životom. Je to moderné mesto, kde sa každý deň niečo deje. Teším sa, že si ich užijem znovu, tentokrát mimo práce.

Ako to vnímaš komplexne – je Slovensko skutočne bohaté na pekné miesta a teda vždy je tu čo spoznávať a navštíviť?

Ako hovorí aj podtitul relácie. Slovensko je blízke, čarovné a prekvapivé. A nie je to len veta, ale veľká pravda. Za zážitkami, krásnou prírodou a kultúrou netreba cestovať ďaleko.

Prekvapenie sa skrývalo v každom regióne a veľakrát som musela rozmýšľať, čo do relácie dám a čo musím, žiaľ, vynechať kvôli krátkosti času. Prvá séria mala iba 15 minút, čo bolo dosť obmedzujúce.

Dobrou správou preto je, že nové časti už budú 25-minútové, a tak môžem divákom ukázať viac.

Prvá časť z druhej série je venovaná Bratislave. Má aj naše hlavné mesto stále čím prekvapiť?

Určite áno. Bratislavu sme nakrúcali aj v prvej sérii a tentokrát sme vybrali úplne nové miesta. Diváci uvidia napríklad zrekonštruovanú budovu SND a aktuálne výstavy, ktoré v nej prebiehajú.

Boli sme sa pozrieť na Michalskej veži, ktorá tiež prešla rekonštrukciou. Okrem krásneho historického centra sme sa boli pozrieť aj v Čunove, kde z bývalej ruiny kaštieľa otvorili zážitkové Ekocentrum a vybrali sme sa aj do Senca.

Kam sa s kamerou chystáte najbližšie?

V druhej časti sa chystáme zmapovať Trnavský kraj a Malé Karpaty. Už pracujem na scenári, a tak môžem prezradiť, že diváci uvidia napríklad hrad Červený kameň, Jaskyňu Driny, Smolenický zámok, kúpele v Piešťanoch a pripravené máme aj adrenalínové dobrodružstvo – vyhliadkový let, na ktorý sa už teraz veľmi teším.

Relácia Tajomstvá Slovenska začína 28. mája 2024 o 15:30 na ta3. Každú časť si potom ešte môžete pozrieť v repríze v utorok o 20:30, vo štvrtok o 15:30, v sobotu o 11:30 a v nedeľu o 21:30.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok