Zabitie viacerých Palestínčanov pri útoku Izraela mala byť nehoda. Netanjahu okomentoval útok na Rafah

27.5.2024 19:30 , Aktualizované: 27.5.2024 20:08

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že útok, pri ktorom zahynuli desiatky vysídlených Palestínčanov v Rafahu, bol "tragickou nehodou".

Netanjahu
Foto: AP

Boli prijaté preventívne opatrenia?

Netanjahu vo svojom prejave v izraelskom parlamente uviedol, že je nevyhnutné, aby Izrael prijal „všetky možné preventívne opatrenia“ na ochranu civilistov zapojených do bojov v Gaze, informuje BBC News.

Poslancom povedal, že vyšetrovanie incidentu prebieha, ale trval na tom, že Izraelské obranné sily (IDF) vynaložili „maximálne úsilie, aby neublížili tým, ktorí sa nezúčastnili“ konfliktu.

Pozrite si tiež reportáž z 27.5.2024 o európskych diplomatoch diskutujúcich o situácii v Pásme Gazy:

Tragický útok

Zásah prichádza v čase rastúceho odsúdenia útoku, pri ktorom zahynulo najmenej 45 ľudí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.

"V Rafahu sme už evakuovali asi jeden milión nebojujúcich obyvateľov a napriek nášmu maximálnemu úsiliu neublížiť nebojujúcim sa niečo tragicky pokazilo," povedal Netanjahu. "Vyšetrujeme incident a dospejeme k záverom, pretože toto je naša politika," dodal.

Medzinárodné organizácie sa postavili, aby odsúdili útok, pričom EÚ trvá na tom, aby Izrael rešpektoval rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora z minulého týždňa o zastavení útokov v Rafahu.

Najvyšší diplomat bloku Josep Borrell označil nedeľný útok za „strašný“. Šéf OSN pre ľudské práva Volker Turk medzitým povedal, že útok naznačuje, že „nenastala žiadna zjavná zmena v metódach a prostriedkoch vedenia vojny používaných Izraelom, ktoré už viedli k toľkým civilným obetiam“.

Izrael spustil útok v Rafahu len niekoľko hodín po tom, čo Hamas spustil prvý raketový útok na Tel Aviv za niekoľko mesiacov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok