Najlacnejšia ponuka neuspela. Nemocnicu v Martine bude stavať rovnaká spoločnosť ako Bory

27.5.2024 16:20

Nemocnica svätého Martina je bližšie k realite. Stavať ju bude Adifex, ktorý už má za sebou Bory. Vyhodnotenie komisie multimiliónového megatendra nikto nenapadol. Pritom neuspela najlacnejšia ponuka.

Mimoriadne krátke finále

Je to rok, čo zo zelenej lúky pri lekárskej fakulte v Martine odišli archeológovia. Hneď za nimi mali nastúpiť robotníci. Namiesto toho rozryté pozemky zase ovládla príroda.

Zdĺhavá súťaž mala však mimoriadne krátke finále. Po vyhodnotení komisie a vyradení prvej ponuky uspelo konzorcium firiem na čele s Adifexom. Zvyšné firmy neprotestovali.

“V zákonnej desaťdňovej lehote neprišla od vylúčeného ani od neúspešného uchádzača žiadna námietka voči tomuto rozhodnutiu. UNM tak bude následne pripravovať všetky právne kroky k príprave a následne podpisu zmluvy zo zhotoviteľom,“ hovorí Zuzana Marčeková z tlačového odboru univerzitnej nemocnice v Martine.

Po podpise zmluvy sa ale nezačne okamžite stavať. Celú nemocnicu treba najskôr naprojektovať, ako prvé prídu ale bagre.

Nemocnica by chcela mať do zimy hotové aspoň výkopové práce. Na to mala v zálohe už inú firmu, ak by sa tender komplikoval. Tento scenár však nenastal, a tak sa môže Adifex pustiť do prác.

“Doba výstavby je definovaná v harmonograme prác, ktorý je súčasťou ponuky a je naviazaná na podpis zmluvy o dielo s verejným obstarávateľom. Termín realizácie diela začína plynúť až podpisom zmluvy o dielo,” stojí v písomnom stanovisku spoločnosti Adifex.

Hrubá stavba mala pôvodne stáť 330 miliónov eur. To pokrýva plán obnovy. Úspešné konzorcium si ale vypýtalo viac, a to až o 45 miliónov eur.

Detaily chce nemocnica s ministerstvo zdravotníctva prezradiť až po podpise zmluvy. Termíny však nepustia. Do dvoch rokov musí byť hrubá stavba hotová. V roku 2028 už musia byť na svojom mieste aj technológie, no tie sa zatiaľ nezačali ani súťažiť.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok