VIDEO: Robot získal zápis v Guinnessovej knihe rekordov. Rubikovu kocku poskladal za zlomok sekundy

28.5.2024 05:45

Špeciálne naprogramovaný robot v Japonsku poskladal Rubikovu kocku za 0,305 sekundy. To je zhruba desatina času, ktorý na vyriešenie hlavolamu potrebuje najrýchlejší človek. Robot a jeho konštruktéri sa tak stali držiteľmi nového svetového rekordu v kategórii strojov, rozhodli podľa japonských médií predstavitelia Guinnessovej knihy rekordov.

rubikova kocka
Foto: Profimedia

Robota zostavila päticu inžinierov automobilky Mitsubishi v meste Amagasaki neďaleko Osaky. Na prototype pracovali od septembra 2022. Tím použil technológie obvykle používané pre rýchle a presné umiestnenie drôtov v motoroch klimatizáciou a ventilátorov. Ich robot otočí stenou kocky hlavolamu o 90 stupňov za 0,009 sekundy. Farby jednotlivých panelov rozpoznávajú kamery a vyhodnocuje ich umelá inteligencia.

Robot prekonal svetový rekord

Robot hlavolam nevyriešil na prvý pokus a konštruktéri ho zhruba 20 minút opravovali. Druhý pokus už sa podarilo a robot prekonal predchádzajúci svetový rekord. Robot dvoch študentov americkej univerzity MIT v roku 2018 poskladal kocku za 0,38 sekundy. Prekonal tak rekord robota z roku 2016, ktorý bol 0,637 sekundy.

Legendárny hlavolam

Šesťboký farebný hlavolam zostavil na konci 70. rokov maďarský architekt a dizajnér Ernő Rubik. Predmet mu pôvodne slúžil na vysvetlenie priestoru študentom architektúry, po troch rokoch sa začala predávať na maďarskom trhu. Kocka si našla fanúšikov po celom svete. Len v rokoch 1980 až 1982 sa vo svete predalo na sto miliónov kusov hlavolamu, ktorý z Rubika urobil slávneho a bohatého muža.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok