Ochranka má byť pripravená, nie prekvapená, povedal expert. Zastaviť kontakt politikov s ľuďmi by podľa neho bolo zlým signálom

Nedávny atentát na premiéra Roberta Fica vyvolal množstvo otázok. Medzi nimi aj tú, či a ako sú slovenskí ochrankári pripravení chrániť našich ústavných činiteľov. A práve o tom sme sa rozprávali s Petrom Krajčírovičom, bývalým šéfom úradu pre ochranu ústavných činiteľov.

téma
Foto: ta3

Hlavnou náplňou práce ochrankára je bezpečnosť ústavného činiteľa. Nejde len o ochranu pri útoku, ale aj o vyhľadávanie rizík či pomoc pri zranení, vysvetlil v ta3 Krajčírovič.

Ako uviedol, ochrankári 24 hodín denne dohliadajú na to, aby zaistili bezpečnosť a zdravie chránenej osoby.

Formácie sú dôležité

Ochranka je rozdelená do rôznych formácií. Verejnosť vníma bezprostrednú ochranu ústavného činiteľa, to je najbližší okruh. Ochrana ale nespočíva len v pár agentoch v okolí, ale sú tam aj podporné tímy, ktoré majú napríklad na starosti presun či koordináciu s bezpečnostnými zložkami.

Bezpečnostné opatrenia plánuje ochranka týždne či dokonca mesiace dopredu. Záleží na veľkosti akcie.

Ochrankári sú aj v dave, a to v civilnom oblečení. Vysielačkami komunikujú, čo vidia, aby sa vyhli incidentom. Prevencia je dôležitá, preto pred každým výjazdom majú bezpečnostné tímy brífingy.

Tímová práca ako základ úspechu

Samotný úrad ochrany ústavných činiteľov sa skladá z viacerých odborov, patria medzi ne aj pyrotechnici, hygienici, “operatívci“, “dopraváci“ a každý z nich má svoju vlastnú agendu.

Zmena programu na podnet ústavného činiteľa, ako napríklad pozdravenie ľudí v dave, nie je nič nezvyčajné a ochrankári s tým majú skúsenosti. Šéf ochranky by mal dať echo podpornému tímu, ak sa mení plán. “Ochranka má byť pripravená, nie prekvapená,“ ozrejmil Krajčírovič.

No nemyslí si, že by sa politici teraz mali prestať s ľuďmi v dave kontaktovať, gro ich práce totiž zahŕňa interakciu s voličmi. Bol by to zlý signál, kebyže sa “teraz všetko zastaví“. Bezpečnostné zložky majú podľa neho teraz priestor ukázať, že majú vec pod kontrolou.

Po voľbách sa ochrankári pridelia ku konkrétnym osobám na celé funkčné obdobie. Je dôležité, aby si vytvorili profesijný vzťah, aby ovládali, aké má ústavný činiteľ zvyky, alergie, krvnú skupinu atď. Ostatní členovia tímu sú tam na to, aby pomáhali pri rôznych akciách. Ochrana ústavných činiteľov je tímová práca.

Celý rozhovor s Petrom Krajčírovičom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok