Praha burácala, Česi sú po 14 rokoch majstri. Hokejistov čakajú na Staromáku davy, video z metra obletelo svet

Česi oslavujú titul hokejových majstrov sveta po 14 rokoch. Navyše sa im to podarilo na domácej pôde. Praha po víťazstve jasala a zlaté oslavy sa presunuli na Staromestské námestie v Prahe. Hokejisti tam v pondelok o 17.00 prídu sláviť s fanúšikmi.

Česko MS hokej
Foto: TASR/AP

Pastrňák to odštartoval, Kämpf dokončil

Vo finálovom zápase zdolali Švajčiarsko 2:0, čím dosiahli svoj siedmy titul od rozdelenia federácie a prvý od roku 2010. Víťazný gól strelil v 50. minúte David Pastrňák, do prázdnej bránky uzavrel skóre David Kämpf.

"Želali sme si pokojnejší priebeh finále. Bol to však vyrovnaný zápas a napokon rozhodol signál po buly. Veľká istota bol "Dosty" v našej bránke. Sme šťastní, že sme to zvládli. Teší nás, že sme spravili radosť našim fanúšikom, ktorí robili po celý turnaj skvelú atmosféru. Na toto zlato sme čakali dlho a som rád, že ho konečne získali. Nemohlo to prísť v lepší čas než práve na domácich MS v Česku," reagoval po víťazstve útočník Pastrňák.

Kapitán Roman Červenka prevzal do svojich rúk od organizátorov pohár majstrov sveta a aréna bola v úplnej eufórii. "Čakali sme na to 14 rokov a vyšlo to doma pred skvelým domácim publikom. Je to niečo neskutočné. Domáci titul je niečo špeciálne," okomentoval. Domácim fandil priamo v aréne aj český prezident Petr Pavel.

Neutíchajúce oslavy

Zábery z osláv českého tímu zverejnil Pastrňák na svojom Instagrame. Hráči spievali, jasali a pili pivo z pohára majstrov sveta.

Česi triumfovali aj v rokoch 1996, 1999, 2000, 2001, 2005 a 2010. Švajčiari naďalej čakajú na prvý titul, striebro z Česka je pre nich už štvrté z MS - rovnaký cenný kov získali aj v rokoch 1935, 2013 a 2018.

Tohtoročný český tím je deviaty v histórii, ktorý získal titul majstrov sveta na domácom šampionáte. Pred nimi to dosiahli len štyri krajiny - Československo v rokoch 1947, 1972 a 1985, Sovietsky zväz v rokoch 1973, 1979 a 1986, Švédsko v roku 2013 a Fínsko v roku 2022.

"Komentáre asi netreba. Gratulujeme a dobrú noc,“ uviedol na sociálnej sieti X pražský dopravný podnik a zdieľal zábery nadšených fanúšikov v metre.

Zlatých víťazov už na Staromestskom námestí v Prahe čakajú davy fanúšikov, kde sa budú podvečer konať veľké oslavy. Informovalo o tom tlačové oddelenie Českého hokeja.

Konečné poradie 87. MS v hokeji:

1. Česko, 2. Švajčiarsko, 3. Švédsko, 4. Kanada, 5. USA, 6. Nemecko, 7. Slovensko, 8. Fínsko, 9. Lotyšsko, 10. Rakúsko, 11. Nórsko, 12. Kazachstan, 13. Dánsko, 14. Francúzsko, 15. Veľká Británia, 16. Poľsko

Pozrite si, ako sme šampionát u našich západných bratov zhodnotili so športovým redaktorom ta3 Marekom Kantoríkom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok