FOTO: Spiaci dedinčania nič netušili. Zosuv pôdy v Papue-Novej Guinei si vyžiadal najmenej 2000 obetí

27.5.2024 07:32 , Aktualizované: 27.5.2024 09:22

Najmenej 2 000 ľudí uviazlo po piatkovom masívnom zosuve pôdy v Papue-Novej Guinei. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informoval národný úrad pre riešenie katastrof v hlavnom meste Port Moresby.

CORRECTION_Papua_New_Guinea_Landslide363645.jpg
Foto: TASR/AP

Správy zo soboty hovorili o 670 obetiach. Zosuv pôdy údajne zasiahol dedinu Kaokalam v provincii Enga, ktorá sa nachádza asi 600 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Port Moresby.

"Zosuv pôdy pochoval zaživa viac ako 2 000 ľudí a vážne poškodil domy, záhrady a vážne poškodil hospodárstvo krajiny," cituje agentúra Reuters z listu adresovaného OSN.

Záchranné práce

Hlina a skaly zasypali rozsiahle oblasti a dedinčania sa snažia vyhrabať preživších alebo aspoň telá lopatami alebo holými rukami. OSN pomáha úradom so záchrannými prácami a pomoc ponúkla aj Austrália, uvádza ABC News.

Papua-Nová Guinea je ostrovný štát s približne 10 miliónmi obyvateľov v juhozápadnej časti Tichého oceánu. Väčšinu obyvateľstva tvoria poľnohospodári a mimo veľkých miest je na Papue málo ciest. Miestne telekomunikačné siete sú rovnako obmedzené.

Pozrite si reportáž z 26. mája:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok