Lídri Japonska, Číny a Kórey na samite vyzvali k väčšej vzájomnej spolupráci. Rokovali o oživení obchodu a bezpečnostnom dialógu

27.5.2024 07:00

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol, japonský premiér Fumio Kišida a predseda čínskej vlády Li Čchiang sa v pondelok v Soule stretli na prvých trojstranných rozhovoroch za posledné štyri roky, aby sa pokúsili o oživenie obchodného a bezpečnostného dialógu, informuje o tom agentúra Reuters.

Kórea, Japonsko, Čína
Foto: TASR/AP

Lídri Číny, Japonska a Južnej Kórey prijmú spoločné vyhlásenie o šiestich oblastiach vrátane hospodárstva a obchodu, vedy a techniky, medziľudských výmen a zdravia a starnutia obyvateľstva, uviedli predstavitelia Soulu.

Veľký obchod

Taktiež sa očakáva, že sa lídri dohodnú na obnovení trojstranných rokovaní o dohode o voľnom obchode, ktoré sú podľa japonských médií od roku 2019 pozastavené.

Pondelkové stretnutie sa koná deň po tom, ako sa lídri stretli na samostatných bilaterálnych rokovaniach.

Diskusia o Taiwane

Na týchto stretnutiach sa čínsky premiér a juhokórejský prezident dohodli na diplomatickom a bezpečnostnom dialógu a obnovení rozhovorov o voľnom obchode.

Japonský premiér so svojím čínskym náprotivkom diskutovali o Taiwane a dohodli sa na novom kole bilaterálneho hospodárskeho dialógu.

Juhokórejský prezident Jun taktiež požiadal Čínu, aby zaujala konštruktívnu úlohu vo vzťahu k partnerom v Severnej Kórei, ktorá rozširuje svoj arzenál jadrových zbraní a rakiet napriek rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN.

Vesmírna družica

Severná Kórea oznámila Japonsku svoj plán vypustiť raketu s vesmírnou družicou v období od 27. mája do 4. júna.

V reakcii na oznámenie viedli predstavitelia Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey telefonické rozhovory a žiadali, aby Severná Kórea štart zrušila, pretože by použila technológiu balistických rakiet v rozpore s rezolúciami OSN.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok